,

A magyar agár Széchenyivel is vadászott

De már a honfoglaló magyarok is találkoztak a ma élő agarak őseivel.Nagy hasznát vették a rettentő gyors és nyurga testű kutya segítségét a vadak űzésénél. Szent István korából származnak az első emlékek róluk, később pedig egyenesen divattá vált az agarászat. Hunyadi Mátyás is hódolt a vadászatnak az agarak segítségével.

A török hódoltság idején kezdtek el keveredni az agárfajok, de igazán Széchenyi István tevékenysége nyomán vált igazán ismertté a magyar agár. A vadászatot később felváltották az agárversenyek és nyulászatok. A második világháború után azt hitték a fajta kihalt, de pár megmaradt példánnyal újjáélesztették és így 1966-ban elindult a tenyésztés.

Such a real lady. ❤️️ #dog #agar #hungarianagar #girls❤️

A post shared by Linda Lénárt (@lenartlinda) on

Külleme kicsit markánsabb az angol agárnál. Erős, gyors és roppant kitartó. Olyan tempóval képes futni, amivel könnyedén eléri a nyulakat is. Számára egy lendületes nekifutást követően egy magasabb kerítés átugrása sem jelent akadályt.

Barátságos a természete, az agresszió nem jellemző rá. Rövid szőre miatt lakásban tartása is javasolt, amennyiben a hatalmas mozgásigénye rendesen ki van elégítve.

Kedves, atletikus társ, aki biztos, hogy bármikor szívesen vállalkozik hosszabb kirándulásokra is.

Forrás: wikipedia