,

A rejtélyes utazók már elindultak: a füsti fecskék titkai

Köztünk élnek, szeretjük is őket, ha kell, gondoskodunk róluk, de vajon mi mindent lehet tudni róluk?



A füsti fecske is, mint általában minden költözőmadár, kicsit rejtélyes. Az év egy részében velünk van, azonban a hidegebb évszakokban elvándorol, igazi világutazó lesz. Vajon mit mesélne, milyen kalandokba bocsátkozik, mi mindent lát egy-egy távoli vidéken? Ezekre a kérdésekre egyelőre nem tudjuk a választ, azonban néhány érdekességre már fény derült.

Hol telelnek?

A füsti fecskék a hideg éghajlati öv és a sivatagok kivételével szinte mindenhol megtalálhatók. Teleléskor, vonuláskor Afrikában a Szaharától délre, Ázsiában Pakisztán és Új-Guinea között, Ausztrália északi területein, továbbá Közép- és Dél-Amerikában fordulnak elő.

Hogyan alakul a családi életük?

A füsti fecskék között a hímek választanak fészkelőhelyet, ők azok, akik hamarabb érkeznek vissza a telelésből fészkelőhelyeikre. Megfigyelések szerint a hosszabb faroktollú hímek vonzóbbak a nőstények számára. A hosszabb faroktoll egyébként hosszabb várható élettartamot is jelez, ráadásul az ilyen hímek fiókái is nagyobb valószínűséggel lesznek erősebbek és ellenállóbbak.

Milyen ellenségeik vannak?

Ellenségei leginkább sólymok, illetve számos tetűfélét hordozhatnak magukon, a fecskék tollazatán gyakran megfigyelt lyukakat utóbbiaknak tulajdonítják szakértők.

Időnként akadnak köztük olyanok, akik mégsem repülnek el a hideg tél elől. Ilyenkor jó, ha tudjuk, hogy a segítségünkre szorulnak. Ezzel kapcsolatos tudnivalókért kattints:

Segíts Te is a fecskéknek! Neked egy apróság, nekik az életet jelentheti!