A csodaszép, kék tojások nem pusztán a véletlen művei. De miért is lesznek kékek?

A héj kék színe a madár szervezetében lévő, a hemoglobin lebontásakor keletkező biliverdin nevű vegyülettől származik. Ez egyfajta antioxidáns, ami segít megelőzni a sejtkárosodásokat, és erős festékanyagként is funkcionál. Ez a folyamat olykor a tojók egészségének rovására megy, hiszen gyengül általa a saját antioxidánsalapú védekezésük, de a fajfenntartás érdekében vállalják, hiszen a hímek jobban érdeklődnek a kék tojások iránt, jobban vigyáznak rájuk, és az ezekből kikelt fiókákról is jobban gondoskodnak. Ezen túl persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a kék pigmentáció jobban védi a tojást a nap káros sugaraitól, míg annak melegét viszont jobban begyűjti.

Kék tojást tojni képes a vörösbegy, a feketerigó, néha egyes csirkék is és az araucana  nevű madár. míg bizonyos fajok az életképesebb utódok kedvéért ‘festenek tojást’, addig a háztáji csirkéknél a kutatók szerint egy ártalmatlan retrovírus okozza a jelenséget.

Forrás: Food Safety News