Többnyire nem szeretjük, ha a cicánk bolondul valamelyik féltett szobanövényünkért. Ilyenkor leküzdhetetlen vágyat érez, hogy rágja, pofozza, cibálja szegényt. Ismerős?

De mi lenne, ha most az egyszer a kedvében járnánk és beszereznénk néhány növényt csak az ő kedvéért. Mondjuk olyanokat, amelyekkel még szívesebben ‘barátkozik’. Mutatjuk, melyek ezek:

1. Macskafű vagy ismertebb nevén búza: a jolly joker, hiszen segíti az emésztést, ráadásul ha van kutyánk vagy tengeri malacunk, számukra is kiváló. Ami még külön jó benne az az, hogy elég belőle magokat vennünk és magunk nevelhetjük kis kedvencünk kedvencét.

2. Citromfű: a cicák imádják az illatát. (Nem mellesleg mi is, igaz?) És állítólag szívesen rágcsálják is néha. Közben azon tűnődünk, vajon citromillatú lesz-e tőle a leheletük. Ha igen, már megérte beszerezni egyet.

3. Illatos macskamenta: néhány macska egyszerűen megőrül érte. De vigyázat! Annyira vonzó, hogy még a szomszédos macskák is köré sereglenek. Sőt, ráfekszenek. Ezért – hosszú idő tapasztalata alapján tanácsként elmondható, hogy – függesztve tartsuk, ha nem akarunk a kertben egy laposra feküdt növényt csodálni.

4. Kerti macskamenta: varázslatosan szép lila virágai vannak, amelyek nem csak a dorombolókat, de a lepkéket is képesek vonzani, így látványnak sem utolsó.


Fotó: John Sullivan/Wikimedia Commons
5. Borsmenta: érdekes, hogy míg a cicusok kedvelik a mentát, az egereket távol tartja. Az egyébként emberek körében is ismert borsmenta tehát szintén egy sokoldalú és praktikus növény.

6. Valeriána vagy macskagyökér: hasonlóképp vonzza őket, mint az illatos macskamenta. Érdekessége, hogy míg ránk, emberekre nyugtatólag hat, addig a cicák teljesen lázba jönnek a hatására. Szóval ha túl lustának tűnik kis kedvencünk, látszólag nagyon passzív, próbálkozhatunk ennek a növénynek a bevetésével.

Fotó: AnRo0002/Wikimedia Commons