in

Amikor a macska megtagadja az ételt: válogatós cicusok

Mi áll a viselkedés hátterében?
A legfinomabb macskakaját teszi nap, mint nap a kedvence elé, de a cicus némi szaglászás után otthagyja a menüt? Különösen a szobacicák hajlamosak az őrületbe kergetni a gazdájukat, aki kétségbeesetten próbál újabb és újabb ínyencségekkel a négylábú kedvére tenni.

Vadászó ösztön

A cicák képesek hosszan játszani ezt a játékot, végtelen a türelmük. A szabadon kimászkálók általában kevésbé érintettek az étvágytalanságban. A lakásban tartott cicák azok, amelyek végighajszolnak minket az állatkereskedéseken, újabb és újabb eledelek után kutatva.

A rejtély kulcsa ehhez a furcsának tűnő szokáshoz a természetes vadászó ösztönben rejlik. A macskák ún. lesben álló vadászok, megvárják, amíg egy értékes pillanatban a zsákmányegér gondatlanságot követ el, és rövid sprintben lecsapnak rá.

A hosszú üldözés nem jellemző rájuk. Másfelől a felnőtt macskáknál a zsákmány mozgása az, ami kiváltja a vadászati ösztönt, mivel ők vadászok, nem gyilkosok vagy dögevők. Ha az egér mozdulatlanul fekszik, akkor lehet, hogy az egyik mancsával megvizsgálja, hogy tényleg halott-e, de a kis cincoginak jó esélye van arra, hogy túlélje az akciót.

A macskák napközben keveset fogyasztanak, elosztják a kis zsákmányállatokat (kb. 25 g egér/étkezés) – a gyomruk nem a nagy adagokra van kitalálva.

A vadászstratégia hat a táplálkozási viselkedésre

Ha összehasonlítjuk a természetes vadászó viselkedést a házimacskánk etetésével, hamar nyilvánvaló lesz, hogy a vadászösztönük nálunk nincs kielégítve. Ahogyan mi a cicust etetjük, az inkább a kutya viselkedéséhez alkalmazkodik, ami teljesen eltér a macskáétól. A kutyák nem sompolyognak, megrohanják a zsákmányt, rávetik magukat.

Noha az eb általában kisebb zsákmányokat fogyaszt, amikor a vadászszerencse mellé áll, a gyomrában jut hely a nagyobb adagoknak is. Természetes módon olyan rugalmas gyomorral rendelkeznek, hogy étkezés nélkül kibírnak egy napot is.

A kutyákhoz hasonlóan szinte minden házimacska is egy-két nagyobb adagot kap naponta. Sok macska ezt tolerálja, azonban egyesek – nem ritkán épp a legokosabbak – különböző fifikákkal próbálják befolyásolni az etetési rendjüket.

Itt kezdődik a tulajdonos és a macska szándékának kérdése. Attól tartva, hogy a négylábúja éhen hal, a gazdi minél ízletesebb falatokat próbál felszolgálni. A macskának hamar felnyílik a szeme, rájön, hogy miként tudja a kétlábút irányítása alá venni, szinte terroristákat megszégyenítő módon.

Lehet, hogy más van a háttérben

Az étel megtagadása mögött nem mindig a szeszélyes magatartás áll: ha nem fogynak, akkor elképzelhető, hogy máshonnan kapnak ételt a cicusok, például egy szomszédtól.

Ha a macska visszahúzódó, szégyenlős, akkor lehet, hogy csak nem szereti, ha figyelik, és háborítatlan, nyugodt helyre van szüksége az evéshez. Ha több cicánk van, akkor figyeljünk arra, hogy a legnagyobb, legerősebb ne tolja el a többi cicust az ételtől.

A házi macskák a folyadékfogyasztásukat természetes módon elégítik ki a zsákmányállatokon keresztül. Ezért mindig kínáljunk nekik nedves táplálékot is, különösen a kandúroknak, a húgyúti betegségek megelőzésére. Az ivótál legyen távol a tápláléktól.

Az étvágytalanság betegséget is jelezhet. A légzőszervi betegségek például a szaglást károsíthatják, márpedig némely macska a zsákmányuk ízletességét az orrával ellenőrzi. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor komoly probléma merülhet fel, mert tesztelés nélkül nem hajlandóak enni.

Ebben az esetben megoldást jelenthet, ha nagyon erős illatú ételekkel etetjük kedvencünket. Étvágytalanság lehet még nyelőcső-probléma, gyomorfájdalom, erős parazitafertőzés és más betegségek következménye is.  Ezért először keressük fel az orvost, hogy kizárhassuk a szervi problémákat.

Bejöhet a változtatás

Amennyiben a cicánk egészséges, de a probléma továbbra is fennáll, akkor meg kell változtatnunk az etetési szokásainkat.  Ne egy-két egérnyi adagra osszuk fel a napi táplálékot, hanem inkább 5 vagy több részre, ez növeli az élvezeti értéket.

Azok a cicák, amelyek naponta több órát töltenek egyedül, időzítővel ellátott etetőautomatából is kaphatják az eledelt.

A cicáknak nem kell miden nap teletömniük magukat, ez természetes, különben elhíznak. Azonban 24 óránál többet ne legyenek étel nélkül, az egészségtelen.

Az alapszabály az, hogy etetésnél ami még 10-15 perc elteltével is a tálban van, azt el kell távolítani. Nem kell, hogy macskák számára 24 órás büfé álljon készenlétben!

Az etetés, mint fitnessz-program

Elképzelhető, hogy egy kis erőfeszítés is növeli az étvágyat, ehhez léteznek eszközök, amelyek segítségével szimulálhatjuk az egérvadászatot az etetés közben is.

A macskák egy része csodálatos halászképességgel rendelkezik, ami akkor jön felszínre, ha száraz ételdarabok úsznak a vízben vagy tejben.

A lakásban változó helyekre elrejthetünk 2-3 kis falatot is, és hagyhatjuk, hogy még a gazdik távollétében is bebarangolja a cicus a lakást.

A kihívások aztán idővel növelhetőek. A macskák nagyon gyorsan megtanulják, hogy a táplálékkeresés megéri a fáradságot, ráadásul mellékhatásként többet mozognak, kiegyensúlyozottabbá válnak.

Forrás: www.atn-ag.de

Náluk vagányabb ma már nem lesz: íme nyuszik napszemüvegben!

Miért jobb két kutya, mint egy?