in ,

Amilyen a gazdi, olyan a hobbiállat – videón a bizonyíték

Észrevetted már, hogy az állatok hasonlítanak gazdájukra? Vajon a személyiségük is egyforma? Lássuk!
Azt régóta megfigyelték, hogy a gazdik többsége – tudatosan vagy kevésbé tudatosan – olyan állatot választ, aki hasonlít rá. Nézd csak, mennyire igaz:

https://youtu.be/duOQpOnYsfc

A tudósok figyelmét újabban az köti le, hogy vajon az állat személyisége is hasonlít-e a gazdiéhoz. S ha igen, akkor ez egy megérzés a gazdi részéről a kedvenc kiválasztásakor, vagy együttéléskor formálja saját képére az állatot?

Közös nevetések

A kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a gazdik és állatuk – legyen szó kutyáról, macskáról vagy akár gekkóról – nagyon sok tulajdonságban hasonlítanak egymásra. Főleg a boldogságon, az intelligencián, a humorérzéken és a játékosságon osztoznak. Ugyanakkor az állatok gazdái ragaszkodnak ahhoz, hogy kedvenceiknek saját személyisége van, amelyre a nevelés csak kevés befolyással bír.


Fotó: ines-opifanti

Ki kit választ?

A kutatások azonban rámutattak, hogy a gazdik és állatok személyisége között annál nagyobb a hasonlóság, minél tovább élnek együtt. Ez érthető, az emberi kapcsolatokban is megfigyelhetünk valami hasonlót. De egyben azt is jelenti, hogy a mégis a nevelésnek, a közös élményeknek van legnagyobb hatása a társállatok személyiségének alakulására. A viselkedéskutatók szerint a hatás nem egyirányú: a magukat boldognak és játékosnak minősítő gazdik általában kutyát választanak, a kicsit egoisták macskát, a hidegvérű állattartók pedig hüllőt vagy halat akarnak maguknak. Így nagyobb a valószínűsége, hogy jól kijönnek majd kedvencükkel.

Fotó: Viralnovelty/ines-opifanti

Kedvencek dadusa: vegyél fel állat-szittert!

Tetovált halak a piacon: tűvel, pisztollyal, videóval