Nem valamilyen fertőzés vagy más egészségügyi ok, hanem kiemelkedő vadászképességük miatt.

Statisztikák szerint egy kijáró macska akár évi 180 kisebb állatot is elejthet vagy megsebezhet. Egy 2019-es összefoglaló kötetben Ausztráliában a szakemberek számos tanulmányt egyesítve arra a következtetésre jutottak, hogy egy elvadult macska számlájára ennek több mint négyszerese is írható. Mindezek a számok azt is jelentik, hogy Ausztrália-szerte hárommillió emlős, kétmillió hüllő és egymillió erszényes állat válik macskák áldozatává minden egyes nap, és ha nem történik változás, a számok a jövőben csak növekedni fognak.

Annak érdekében, hogy megmentsék a vadon élő állatokat akár a kihalástól is, Ausztráliában a helyi hatóságok több területen már mostanra szigorú korlátozásokat vezettek be a macskákra vonatkozóan. A Victoria államban található Greater Bendigo város macskatulajdonosainak házi kedvenceiket a birtokukon belül kell tartaniuk, különben pénzbírságra számíthatnak, a dél-ausztráliai Adelaide Hills-i macskák számára pedig kijárási tilalmat vezettek be este 8 és reggel 7 óra között. Canberrában és Fremantle-ben azt tervezik, hogy 2022 közepétől minden macska számára kötelezővé teszik a kijárási tilalmat.

A macskák helyzete és az általuk okozott jelentős kár folyamatos egyeztetéseket kíván Ausztráliában. A tervek szerint a gazdás macskákat a kutyákhoz hasonlóan mindenütt magánterületen belül kell majd tartani, ugyanakkor kóbor, vadonélő társaik kártétele továbbra is jelentős lesz. Számuk korlátozására előreláthatóan ivartalanítási programokat vezethetnek be, melyek költségeit a macskatulajdonosok által fizetett regisztrációs díjból fedeznék.

Forrás: www.rt.com