Egyre szélesebb körben terjed a videómegosztókon a kihívás, ami veszélyesebb, mint hinnénk.

A közösségi média korszaka magával hozott egy marék előnyt és hátrányt. Amíg szélesebb körben lehet információt szerezni, kapcsolatot tartani, a világ pár kattintásra van. De jött vele a vírusszerűen terjedő butaság is, ami esztelen cselekedetre hívja – főként – a fiatalságot. Korábban láttuk már a vizes vödrös kihívást, ahol jeges vizet borítottak magukra emberek, míg hasznosabb verziójában szemétszedésre és annak megosztására buzdítottak. Most az állatok ijesztgetése van terítéken, amit senkinek sem javaslunk!

A házi és háztáji állatok megrémítése könnyen vezethet balesethez, vagy akár tragédiához is. Az amúgy békés jószágok is, ha megijednek, ösztönösen képesek támadni, hogy megvédjék magukat. Ezzel játszani, valljuk be, nem okos dolog. Lehet, hogy az állat odébb ugrik, ami azért annyira nem vicces, de ha nekimegy az embernek, akkor jön a csodálkozás, ugye?

Amíg a karantén ideje alatt főleg kutyákról és macskákról készültek ilyen videók, újabban gazdaságokat látogatnak meg a delikvensek. A helyükben inkább nem szórakoznánk bikákkal vagy borjaikat védő tehenekkel, sem lovakkal, sem más állatokkal.

Idő kérdése, hogy tragédia legyen a vége! Ne csinálja senki!

Különben úgy jár, mint a viccben:

Kiszáll a hivatali szerv a tanyára, hogy ellenőrizzék a gazdaságot. Az öreg gazda mondja nekik, hogy bárhova bemehetnek, csak a fészer mögötti részre ne, oda ne menjenek. Erre az ellenőr arrogánsan előhúzza a szolgálati igazolványát:

– Látja ezt az igazolványt, uram? Én ezzel minden mezőgazdasági létesítmény akármelyik részlegébe bemehetek úgy, hogy nem maga fogja megmondani nekem, hogy mit csináljak!

– Rendben van, maga tudja – mondta a farmer.

Kisvártatva a hatalmas ordítozás közepette rohan visszafelé a férfi a fészer mögül, mögötte a svájci díjnyertes tenyészbika. Láthatóan az életéért fut, és a bika minden egyes méteren teret nyer. Az öreg azonnal eldobja a kezéből a vödröt, rohan a kerítéshez és teli torokból kiáltja neki:

– Az igazolványt, mutassa neki az igazolványt!

A nyitókép csak illusztráció!

Vélemény, hozzászólás?