Még 2004-ben történt az eset, de még ma is mosolyt csal az arcunkra.

Olykor megrázza a békés hétköznapokat, amikor különféle vadállatok jelennek meg közterületeken. Leggyakrabban állatkertekből, vándorcirkuszokból szoktak kiszökni állatok. Voltak már kóricáló oroszlánok, tigrisek, tevék, kenguruk, de még emu is indokolatlan helyeken. Bár ezek a jószágok más-más életvitelt folytatnak, közös vonásuk mégis, hogy elég erősek és fürgék ahhoz, hogy alkalmanként elillanjanak a lakóhelyükről.

Úgy tűnt, ez mégsem az ő kiváltságuk, mert mindez egy lajhárnak is sikerült!

via GIPHY

A győri Xantus János Állatkert lakója Suzi, a kétujjú lajhár 17 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy körülnéz a közeli erdőben is. Ugyan csak többszöri próbálkozásra sikerült meglépnie, mert korábban, amikor kimászott a villanypásztor alatt és kiúszott a halastavon át, akkor a gondozói elkapták, de később sikerült leráznia őrzőit. Három napi keresés után bukkantak rá a szomszédos erdőben, de akkoriban hírzárlat övezte az esetet. Valóban furcsa lehetett azt kimondani, hogy “Főnök, megszökött egy lajhár!”.

Mentségükre szóljon, hogy a lajhárok nem olyan lusták és esetlenek, amilyennek elsőre tűnnek. A villanypásztor alatt kibújni pedig nem is olyan nehéz. Azóta persze gondoskodtak a biztonságosabb kifutóról, Suzi mégis beírta magát az állatkerti szökések képzeletbeli történelemkönyvébe.

A nyitókép csak illusztráció!