Hatalmas, lógó fülei bárkit levesznek a lábáról.

Évszázadokkal ezelőtt vadászatok oszlopos tagja volt a falkában vadászó basset hound. Kiváló szaglása és ösztöne tökéletessé tette arra, hogy felhajtsa a vadakat, mára azonban inkább már a családok kedvenceként találkozhatunk vele.

A 33-38 centiméteres marmagasságához tartozó 18-23 kilogrammja mokány felépítést kölcsönöz neki. Rövid lábak, zömök test és viszonylag laza bőr jellemzi. A nagy fülek és igéző gomb szemek mosolyt csalnak bárki arcára, különösen igaz ez a kölyökkutyákra. Bár minden kiskutya elragadó, a basset hound babák a maguk lapátfülű esetlenségével roppant aranyosak.

A belőle áradó derűt felnőve is megőrzi, igazán nyugodt és pajkos kutya. A többi állattal és gyerekekkel is jól kijön, nagyon szeret nagyobb falkában élni. Békés és barátságos, de a vadászatot sem veti meg. Alkalmas városi és vidéki életre is, Columbo óta pedig tudjuk, hogy nyomozásra is.

Rövid teste miatt a sok ugrálás vagy lépcsőzés esetén hajlamossá válhat a csípő- vagy gerincproblémákra, laza szemhéja miatt pedig szembetegségekre, de kellő odafigyeléssel ezek megelőzhető vagy orvosolható problémák. Szívesen időzik a gazdájával, nem egy izgága típus, de méretéhez képest félelmetes mély hangjával házőrzőként sem utolsó. Kapható a játékra, de kényelmes szundikálásra is. Aki őt választja, nem fog csalódni benne!

Forrás: Wikipedia