“Tépőzár-macska”.

Fekete szőr, nagy rézszínű szemek: a Bombay macska pont úgy fest, mint egy kisméretű párduc.

Indiai gyökerek nélkül

A Bombay macska története egyetlen tenyésztőtől indult: a Louisville-i Nikki Horner-től. Az amerikai hölgy azt a célt tűzte ki maga elé 1958-ban, hogy egy olyan macskát „alkosson”, amelyik fekete párduchoz hasonlatos külsővel rendelkezik, de a szobában is tartható.

Ezenkívül fontos volt számára, hogy a cica nyugodt, családbarát, ugyanakkor robusztus megjelenésű legyen.  Egy barna, barátságos burmai macskát pároztatott egy robusztus, fekete amerikai rövidszőrűvel. 10 éves intenzív tenyésztést követően érte el a kívánt eredményt, egy új fajtát hozott létre.

Noha ennek a cicusnak semmi kötődése nincs Indiához, tenyésztője az indiai nagyváros, Bombay után adta neki a nevét. Vélhetően az igazi fekete párducok otthonára gondolt. Az 1970-es évek vége felé a fajta már hivatalosan is elismertté vált.

Kíváncsi kis párduc

Barátságos és kíváncsi természetű, legszívesebben a gazdi közelében tartózkodik, szeret az ember vállára ugrani vagy az ágytakaró alatt bujkálni. Nagyon jól érzi magát a család mellett, gyerekekkel, sok történéssel. A stresszre és a változásokra erőteljesen reagál, nem lehet őt olyan könnyen kihozni a sodrából. Az intelligens, figyelmes szobatigris szereti magas helyről, vagy egy hangulatos ablakpárkányból figyelni a történéseket nagy sárga szemeivel.

A Bombay macska éppen úgy fest, mint egy minipárduc, és ez nem véletlen – nem csak a külseje, de bizony a járása is az egzotikus nagyragadozóéra emlékeztet. Atletikussága, hajlékonysága, nagymacskákhoz hasonló léptei titokzatossá és elegánssá teszik. A közepes termetű macska közepes hosszúságú lábakkal és kis mancsokkal rendelkezik.

Feje kerekded, a közepes méretű fülek lekerekített csúcsúak. A rövid, szorosan illeszkedő szőr egészen a gyökerekig mélyfekete. A fekete szőrben nincs fehér folt a fajtatiszta cicáknál.

A Bombay macska ideális házicica. Legszívesebben az emberek mellett van, nincs nagy szabadságvágya. Jól érzi magát egy nagy, macskabiztos és macskabarát lakásban.

A nyitott, kíváncsi macska nem fél, így kerülni kell a nem biztonságos kijárást, nehogy autók vagy más macskák áldozatául essen. A fajta néhány tagját meg tudják tanítani, hogy ugyanúgy pórázon sétáljon, mint egy kutya.

Mivel a fajta legtöbb képviselője házimacskakánt éli napjait, szükségük van a bizonyos mennyiségű foglalkozásra. A mini párduc kedveli az izgalmakat és szívesen játszik a gyerekekkel vagy a fajtájabeliekkel.

https://www.instagram.com/p/BoxgEGcH2H7/?tagged=bombaycat

Kedvét leli a klasszikus macskajátékokban és az új trükkök tanulásában egyaránt. Az intelligens játékokat is élvezi, kedveli a sokféle, változatos mókát. Ennek az emberkedvelő fajtának nem szabad sokáig egyedül lennie, és rendszeresen cirógatni-simogatni kell.

Fekete bundájú „tépőzár-macska”

A rövid, fekete szőrzetet könnyű ápolni, nem igényel különösebb törődést. Elegendő, ha időnként egy nedves bőrkendővel átdörzsöljük a cicust, így a bunda szép fényes marad. A szőr vedlése idején a rendszeres kefélés is segít. Emellett figyelmet kell fordítani az egészséges, kiegyensúlyozott étrendre, hogy a szőre ne legyen fakó, fénytelen. Mindig legyen elegendő, friss vize!

Ez a fajta nagyon ritka, így nagyon nehéz tenyésztőt találni. Az interneten fellehető tájékoztatás szerint 750 euró körül van egy Bombay macska. A klasszikus tenyésztési vonalon kívül két másik formája is létezik. A modern típus az USA-ban, Franciaországban és Svájcban a legelterjedtebb és leginkább egy perzsa macskára emlékeztet. Ez a cica rövid orra és széles pofája miatt egy kicsit komornak tűnik. Az európai típusnak hosszúkásabb pofája és nagyobb fülei vannak, testalkata is nagyobb, erőteljesebb valamivel.

Az USA-ban a Bombay macskát „tépőzár macskának” is becézik, mert olyan szorosan kötődik a gazdijához, hogy nehéz leválasztani róla.

Forrás: www.mein-haustier.de