Köztudott tény, hogy a cicusok szeretnek belemászni különböző tárgyakba, dobozokba, edényekbe, kaspókba.

Ezen a nyomvonalon indult el Marc-Antoine Fardin fizikus, mert szeretett volna rájönni, miért is csinálják ezt. A cicák egyik alapelve, hogy ‘if it fits, I sits’, ami nagyjából annyit tesz, hogy ‘ha beleférek, belemászom’ (bármibe, ugye). Arra a következtetésre jutott, hogy azért, mert a macskák valójában szilárdak és folyadékok egyszerre! És le is vezette….

A fizikai módszereivel vizsgálva a kérdést igazolódni látszik az elmélete, ugyanis a definíció szerint, a folyadék az anyagnak olyan halmazállapota, amelyben az anyag térfogata állandó, de alakja változó. Némi nehézségi erő hatására felveszik a tárolóedény alakját.

Ha innen nézzük, akkor egy “jéééé” kíséretében rá is bólinthatnánk az elméletre, de Fardin itt még nem állt meg. Reológiai (az anyagok folyásával foglalkozó tudományág) szempontból is alátámasztotta a felvetését. Ez arra épül, hogy minden folyadéknak van egy relaxációs ideje, ami az az időintervallum, amíg felveszi a tárolóedény alakját. A víznél ez gyakorlatilag azonnal bekövetkezik, de egy sűrűbb anyagnál, mint például az iszap, a folyamat lassabban megy végbe. Nos, ez a macskákra is igaz. Lényegében bárminek felveszik az alakját, ha elég időt hagyunk nekik rá (és nem alszanak el közben).

Szóval a tanulmánya megingathatatlan, innentől Te is tudod, hogy a fizika és Fardin szerint a macskák folyadékok! Ezért a bizonyításért egyébként a fizikus Ignobel-díjat is kapott. (Ez amolyan paródiája a Nobel-díjnak, amivel komoly kutatók mulatságos, ám érdekes felfedezéseit jutalmazzák. Olyan felvetések, ötletek, találmányok érdeme ez, ami egyszerre nevettet meg és gondolkodtat el.)

Megérdemelte 🙂

Forrás: Quartz

Képek: BoredPanda