Sokan azt gondolják, hogy ha növényevő állatot választanak a kertjükbe, akkor nem csak egy kedvenccel gyarapodik a család, hanem a fűnyírásról is lesz aki gondoskodik. Amolyan kellemest a hasznossal alapon. De mielőtt erre adnánk a fejünket, jól gondoljuk át, hogy milyen állatot veszünk magunkhoz és annak milyen igényei vannak.

Számolni kell olyan tényezőkkel is, hogy a nyáron ellegelésző jószágok, bizony télen is éhesek lesznek  és folyamatosan gondoskodni kell róluk. Ezen kívül még rengeteg dolog van, amit figyelembe kell vennünk. Nézzük egy kicsit részletesebben a legnépszerűbb fűevő állatokat:

A bárány szereti az aljnövényzetet és akár a nemes gyepet is. Viszont ő nem csak legel, hanem a fű gyökerének egy részét is kitépi, letapossa, ezért könnyen foltossá válik a pázsit. Nem szeret egyedül lenni, sok kis bárány kell mellé, de legalább egy, és sokkal nagyobb terület legelésére van igénye, mint egy sima kert. Szénát és abrakot kell etetni velük kiegészítésként .

A kecske igazán cuki ahogy mekeg, felnőve még tejet is adhat, gondolhatnánk, de jó, hogy kertészkedik is. De nem úgy teszi, ahogy ezt elvárnánk. Inkább lombevő, mint fű, a cserjés, lombos területeket kedveli igazán. És bár van, hogy békésen ellegelészik,simán rámegy a díszcserjékre és díszfákra is lelkesen, hamar csinál sivatagot a kertünkből.

A nyuszik valóban kulturáltan eszegetik a füvet, de méretünknél fogva, nem fogyasztanak akkora mennyiséget, amivel feloldoznának minket a fűnyírás terhe alól. Emellett szükségük van rostok miatt szénára, mert az örökké friss fűtől könnyen lesz hasmenésük. Arról nem is beszélve, ha gyakorlatilag a kertben élnek előszeretettel csinálnak maguknak gödröket, üregeket.

A szamárra számíthatunk, hogy szépen bánik a pázsittal és még a szúrósabb gazokat is megeszi, de méreténél fogva nagyobb területre van igénye és persze társaságra is.

Az összes felsorolt állatnak szüksége van egy fedélre a feje fölött, méretéhez arányos bejárható saját területre, társaságra, takarmányozásra, olykor állatorvosra és persze minden nap friss ivóvízre. Ezek fényében, felelősen hozzunk döntést arról, hogy milyen állatot szeretnénk a kertbe, saját magunk és az ő érdekükben is!