Igen, ők azok! Minden kutyára igaz, de most kimondottan a rendőrkutyákról lesz szó.

„Az egyetlen abszolút önzetlen barát, akire az ember szert tehet ebben az önző világban, az egyetlen, aki sosem hagyja el őt, az egyetlen, aki sosem hálátlan és hűtlen hozzá – az a kutyája. Ő az, aki mellette áll jóban-rosszban, egészségben-betegségben. Ott alszik a hideg földön, ahol a barátságtalan szelek fújnak, s ádázul zuhog a hó, csak, hogy gazdája oldalán lehessen. Megnyalja a kezet, amiben nincs élelem, amit felajánlhatna. Nyalogatja a sebeket, és enyhíti a fájdalmakat, melyeket a világ kegyetlensége ejt. Úgy őrzi koldus gazdája álmát, mintha király volna. Mikor minden barát eltűnik, ő marad. Ha elmúlik a gazdagság vagy a hírnév szertefoszlik, ő olyan hűséges marad szeretetében, ahogy a nap kitart az útján az égen.” George Graham Vest

Fiatalkorukban kezdik meg a kiképzésüket, ami  a szolgálatba állásuk után is továbbképzések formájában folytatódik. Minden évben újraminősítő vizsgát kell tenniük.

Fotó: p.im9.eu

A kötelékben eltöltött átlag 5-6 év után nyugdíjazzák őket. Ekkor vezetőjüknél maradnak, ha az, igény tart rájuk, jelképes összegért megvásárolhatja őket, vagy civilekhez is kerülhetnek. Több alkalommal rendeztek nekik örökbefogadó napot, hogy munkával eltöltött éveik után szeretetteljes, nyugodt családi körben élhessék az életüket.

Képességeiktől függően kerülnek a szervezet különböző egységeihez : lehetnek közbiztonságiak, járőrök, nyomkövetők, robbanóanyag-keresők, terror felszámolók, szagazonosítók, kábítószer-keresők. Ebből is látszik, milyen sokoldalúan részei a rendőrségnek.

Ott voltak és vannak, mindig az ember szolgálatában, odaadóan vigyáznak ránk.

Köszönettel tartozunk azoknak, akik bevetés közben vesztették életüket. Azoknak, akik szolgáltak és már nyugdíjas éveiket pihenéssel töltik. Azoknak, akik nap mint nap, ott vannak, hogy segítsenek nekünk. Azoknak, akik ebben a percben is szolgálatban vannak.

Fotó: thelabradorsite.com

Az összes valaha volt, jelenlegi, és jövőbeni rendőrnek és rendőrkutyának, annyit szeretnénk üzenni: KÖSZÖNJÜK!

Képek: ibtimes.com