Az őslakosok ünnepe.

A Perui Véres Fesztivál, azaz a Yawar Fiesta egy apró település, Coyllurqui fő attrakciója. A kis hegyi falu 9 órás buszútra fekszik Cusco városától. Ez az egyetlen hely Dél-Amerikában, ahol a turisták a tradicionális madár-bika harcot nézhetik. A korábban ‘Turupucllay’-nak (A Bika játéka) nevezett eseményt egy évszázada még a Cusco-hoz hasonló városokban rendezték, de évekkel ezelőtt az állatvédők tiltakozásai miatt beszüntették a véres műsort. Azonban ezen a távoli, vidéki településen valahogy sikerült kijátszani a törvényeket.

A kondorkeselyű egyébként Peru nemzeti állata, és bármennyire is hangoztatják a védelmét, ezen a fesztiválon egyáltalán nem foglalkoznak a madár érdekeivel. A bika, mint tudjuk, Spanyolország emblémája, így könnyen kitalálható, hogy mire megy ki a játék.

Minden évben nyár közepén tartják a híres Yawar fiesztát, az ellentmondásos keselyű-bika viadalt.

A nagy madarakat, amelyek szárnyfesztávolsága akár 3,2 méter is lehet, alkohollal etetik, majd egy hatalmas, mocskos arénába viszik és egy fekete bika hátára kötözik őket. A keselyűk a lábaikat nem tudják mozgatni, így sem elugrani, sem elrepülni nem képesek.

Amikor a bika üdvrivalgások közepette megérkezik a porondra, a pánikba esett keselyű bökdösni kezdi a bőrét, a fülét, a szemét, hogy védekezzen. Ha a bika nem próbálja a madarat lelökni a hátáról, matadorok lépnek a színre vörös posztóval, hogy aktivizálják az állatot.

Sokak számára ez a véres sport az őshonos inkák és a spanyol hódítók közötti harcot szimbolizálja.

Ha a keselyű megsérül vagy meghal az általában 30 percig tartó ütközet során, azt rossz ómennek tekintik az évre nézve.
Amikor a kondorkeselyűt felültetik a bika hátára, az a peruiak számára azt jelenti, hogy az inkák visszatértek. Az őslakosoknak ez az érzés rendkívül fontos, legalább egyszer egy évben.

Forrás: www.odditycentral.com