A kint vagy ott is élő cicák gyakorlatilag bárhol elvégzik a dolgukat, ahol épp kedvük támad vagy rájuk tör a szükség. Ez azonban számunkra nem mindig elfogadható. Vajon rá lehet őket venni, hogy változtassanak a szokásaikon?

A hiedelmekkel ellentétben a cicák mégiscsak alkalmazkodó állatok és képesek betartani néhány szabályt, amelyet mi, emberek támasztunk feléjük. Nincs ez másképp azzal kapcsolatosan sem, hogy hol végezzék a dolgukat. Ha tehát azt szeretnénk, hogy egy bizonyos helyre járjanak, egy másikat viszont mellőzzenek, megpróbálkozhatunk az átszoktatással.

Először is, ha még nincs, szerezz be egy macskavécének ideális tálcát, dobozt vagy ládát. Ezt helyezd el a lakás egy csendes, nyugodt részébe, például a fürdőszobába vagy a mosókonyhába. Itt nem fogja zavarni senki és semmi. Tölts bele macskaalmot!

A vécéjétől nem messze készíts számára fekhelyet, helyezz el enni- és innivalót. Ne feledkezz meg a kedvenc játékairól sem vagy ha nincs neki, ideje beszerezni párat!

Miután godosan berendezted új kis birodalmát, mutasd meg neki! Nem muszáj ide bezárnod, nehogy megijedjen, de a lakásból ne menjen ki. Segíts neki azzal, hogy naponta többször, akár óránként visszaviszed és megmutatod neki, hogy hol van a vécéje, az étele és hol pihenhet is akár.

Naponta többször ellenőrizd az almot, és ha szükséges, távolítsd el belőle a ‘termést’. Legalább hetente egyszer cseréld ki az almot, mosd át, majd szárítsd meg alaposan az edényt.

Ha már ügyesen, egyedül is megtalálja az almot és ‘baleset’ nélkül csak azt használja, jöhet a következő lépés.

Ha máshol szeretnéd elhelyezni az enni- és innivalóját, a fekhelyét és a vécéjét, megteheted! De csak szépen sorjában. Először csak az egyiket tedd másik helyre és amikor már azt megszokta, jöhet a következő. Talán a vécét érdemes a legvégére hagyni, hiszen ha azt nem találja meg, abból lehet a legnagyobb gond(od).