A sisakos kaméleon igazán különleges kedvencünk lehet.

Az eredetileg Jemen és Szaúd-Arábia térségében honos állatka napjainkban boldogan tengetheti életét már otthonunkban is. A továbbiakban Kálmánnak fogom becézni ezt az egzotikus kis tüneményt. Nézzük, mi is kell ahhoz, hogy tényleg jól érezze magát nálunk:

Lakhely

Ha pici korától vesszük magunkhoz, akkor  30x30x50 centiméteres, ha már felnőttként (5-6 hónaposan már annak számít) kerül hozzánk, legalább 50x40x90/100 centiméteres terrárium javasolt, felül ráccsal és megfelelő szellőzéssel.

Amik kellenek bele

Növények

Például: Ficus- vagy Hibiscus-félék, illetve egyéb kúszónövények, amelyek beszerzése nem túl körülményes szerencsére. De vigyázzunk, ne zsúfoljuk túl, hogy ez a színes kis jószág kényelmesen tudjon mozogni köztük!

Ágak

Tegyünk be többfélét, vékonyabbat, vastagabbat egyaránt! Vízszintesen, ahol tud pihenni, és függőlegesen meg ferdén, hogy tudjon mászkálni. A melegítő alatt 10-15 centivel is javasolt egy mászó ág, így tud melegedni és lazulni anélkül, hogy megsülne!

Alom

Rakhatunk fakérget a terrárium aljára, ha Kálmán esetleg jó dolgában lefordulna az egyik ágról véletlenül, ne sérüljön meg, és ráadásul sokkal hangulatosabbá teszi a terrárium összképét.

Azért arra vigyázzunk, hogy a fakéreg ne legyen túl apró, ha a kaméleonunk az, mert ahogy a kisgyermekek is megpróbálják olykor felenni a játszótér kavicsát, úgy számukra is veszélyt jelenthet a díszlet falatozása!

Lámpa

Szükséges egy 13 vagy 26 wattos UVB égő és egy sima 40 wattos izzó. A kettő kombinációjával tudjuk pótolni számára a napfényt és megteremteni az optimális hőmérsékletet. Ezeket a felső rácsra tegyük, mert üvegen át nem hatnak. Napi 10-12 órát kell bekapcsolva lenniük, amiről vagy magunk gondoskodunk vagy rakunk hozzá időzítő kapcsolót. Nappali állatok révén éjjel sötétben alszanak (és leginkább csendben, hurrá!).

Ami fontos még, hogy a terráriumnak legyen hátfala. Kálmánnak biztonságérzetet ad és így sok stressztől kímélhetjük meg, amire amúgy elég érzékeny.
Gondozása

Etetés

A friss élelmet szereti, ami annyira friss, hogy még mozog. Az élő eleségállatok közül nagyrészt tücsköt és sáskát eszik. Kiegészítésként kaphat lisztkukacot vagy viaszmoly lárvát. Selyemhernyó vagy muslinca is lehet desszertnek, de az argentin csótányt sem veti meg. Feletetés előtt javasolt a rovarokat beszórni a kis hüllőnknek szánt vitaminporral.

Figyeljünk a méretarányokra is, mert ha túl nagy szöcskét adunk bébi kaméleonnak, megijedhet tőle annyira, hogy többet ne is akarja megenni (mondjuk ezt meg lehet érteni, ki ne akadna ki tőle, ha úgy érzi, megtámadja az ebédje). Továbbá ne felejtsünk el az eleségállatnak is eleséget adni, mert egy doboz halott sáskával már nem sokra megyünk!

Párásítás

Lehetőleg langyos vizet töltsünk kézi permetezőbe és azzal spricceljünk be a terrárium falára és a növényekre, de ne közvetlen Kálmánra!- naponta kétszer. Ezzel nem csak a párásítást oldjuk meg, hanem az itatást is. Ne tegyünk kis tégelybe vizet neki, a levelekről lenyalogatott vízzel fogja csak oltani a szomját!

Babusgatás

Na ez az, amire lehet, hogy nincs akkora igénye, de azért kézbe vehetjük. Ne felülről fogjuk meg, hanem alányúlva léptessük a kezünkre.

Összességében a gondozása nem túl bonyolult vagy időigényes. Csendes, kedves zöld kis űrlény, aki igazán sok színt vihet a mindennapjainkba.

Forrás: Wikipédia