Van az a nagyon specifikus, nagyon furcsa, nagyon gazdis dolog, amikor egyszerűen nem tudsz ellenállni annak, hogy belefúrd az arcod a macskád bundájába, és jó nagyot szippants. Ha valaha is eljátszottad ezt, megnyugtatlak: teljesen normális vagy. Tudományosan is.

A macskaszag: nem tiszta ruha, nem parfüm – hanem otthon

Sok gazdi írja le ugyanúgy: a macska illata olyan, mint amikor egy hosszú utazás után hazatérsz, és ráfekszel a saját ágyadra. Nem frissen mosott, de ismerős, meleg, megnyugtató. És bizony, ez egy jelenség: az agyunk konkrétan hasonlóan reagál, mint amikor megérezzük a párunk jellegzetes „emberillatát”. A különbség csak annyi, hogy a macska bundájába szagolni általában kevesebb drámával jár.

miert jo beleszagolni a macskad bundajaba 1
Miért jó beleszagolni a macskád bundájába?

Miért van saját „macskaszaguk”? A válasz: 9 illatmirigy és néhány különös vegyület

Egy cicán rengeteg minden befolyásolja az illatát:

  • mit eszik,
  • milyen fajta,
  • mennyire tisztálkodik,
  • és főleg: hol helyezkednek el az illatmirigyei.

A macskáknak 9 különböző illatmirigyük van: a talppárnáknál, a fül mögött, az orr körül, az állnál, a farok tövénél… mindenhol, ahol csak lehet. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz a jellegzetes „cicaszagnak” nevezett aromához.

A fül mögötti dióillat titka

Ha valaha is érezted, hogy a macskád füle mögött finom, diós illat van, nem képzelődtél. Ez a Pinna-mirigyek miatt van. Az ott termelődő vegyületeket az ember a legtöbbször nem tudja kifejezetten beazonosítani, de mégis jó érzés – mert az agyunk szereti. Sokan úgy írják le, mintha jázminrizzsel kevernénk össze a „macskaillatot”.

A cicák sajátos illatkoktélja – néha egészen meglepő

A macskák különféle vegyületeket választanak ki, és ezeknek komoly szerepük van abban, hogyan érzékeljük őket. A egy jellegzetes, kénes illatú keton (amely a macskavizelet és a feketeribizli bokor közös aromájáért felel) nevű keton például könnyed, púderes, enyhén gyümölcsös. Macskavizeletben is jelen van – ez okozza, hogy a fekete ribizlibokor illata néha megtévesztően „macskás”. A nőstények és az ivartalanított kandúrok általában többet termelnek belőle.

A nagy macskák (tigrisek, leopárdok, oroszlánok) egy másik vegyületet is termelnek: a egy természetes vegyület, amelynek illata feltűnően emlékeztet a vajas pattogatott kukoricára-t, amely meglepően hasonlít a vajas pattogatott kukorica illatára. Igen, a tigrisvizelet illata egy kicsit mozis.

Amikor a cica túl édes illatú…

Ha a macskád szája vagy bundája túlzottan édes, juharszirupos vagy vattacukros illatú, az már lehet bajt jelző tünet. A cukorbeteg macskáknál gyakran érezni gyümölcsös illatot a ketontestek miatt. Ilyenkor mindenképp érdemes állatorvoshoz fordulni.

Miért szeretjük beleszagolni a macskánkba? Az agyunk miatt!

Az emberi agy zseniális kis gépezet: összeköti a szagokat az emlékekkel és az érzelmekkel. Amikor megszagolod a párod jellegzetes illatát, a tested oxitocint szabadít fel – ezt hívják „ölelés-hormonnak”. És most kapaszkodj: a macskád illata ugyanezt váltja ki. Ezért olyan megnyugtató, ezért olyan addiktív, ezért fúrjuk bele az arcunkat újra és újra.

Szagolni a macskát? Igen! hónaljszag‑utánzás nélkül.

A lényeg:

  • teljesen normális,
  • neurokémiailag is magyarázható,
  • és a cica is örül neki (ha ő kezdeményezi).

Szóval szagolj, bújj hozzá, fúrj bele az arcod – és élvezd ki azt az ősi, ösztönös kötődést, amit a macskád illata hoz elő. Mert ha valami igazán „otthon-szagú” a világon, az egy boldog, doromboló cica bundája.