in

Nem szokványos módon fűtenek az egyik brit állatkertben

Az egyik állat végterméke a másik állat számára biztosítja a meleget.
A Zoo Poo, azaz az állatkerti kaki felhasználása jelentős lépés a karbonsemlegesség felé vezető úton. A világszinten elsőnek számító kezdeményezéssel a Marwell Zoo büszkélkedhet, ahol növényevők ürülékével fűtik az állatkert trópusi házát.

Korábban 600 tonnányi trágyát kellett elszállíttatniuk, majd komposztáltatniuk, ami jelentős szén-dioxid kibocsátással járt, a biomassza ötlete viszont megoldást jelentett erre. Az antilopok, zebrák, szamarak és más állatok kakiját naponta gyűjtik össze, amit aztán gépesítve összekevernek, aprítanak, szárítanak, végül brikettbe préselnek. Az így készült tüzelőanyaggal üzemeltetik a kazánt, ami a trópusi klímát kedvelő állatoknak szolgáltatja a meleget.

Az állatkert célja a jövőben még tovább csökkenteni az ökológiai lábnyomukat, és ezt a módszert kiterjeszteni az egész területre, ahol alkalmazható.

Remélhetőleg a biomassza ötlete és módszere egyre szélesebb körben fog elterjedni, mert mindenki érdeke a fosszilis tüzelőanyagok égetésének csökkentése. A bolygó készletei kimerülőben, az ilyen és ehhez hasonló fenntarthatóság az egyetlen esélyünk.

Forrás: BBC

Mikor és miért teszteltessük kedvenceinket cukorbetegségre?

Így etessük télen a madarakat