Az ősz beköszöntével a piacok roskadoznak a színes gyümölcsöktől és zöldségektől. A gazdi ilyenkor szívesen főz sütőtökkrémet, szilvás pitét vagy dióval megszórt salátát. De vajon mi kerülhet ebből a papagáj tálkájába? Egy biztos: a szárnyas lakótárs nem feltétlenül örül, ha kizárólag napraforgómaggal etetjük, miközben mi magunk őszi lakomákat rendezünk. Ideje felfedezni, hogyan alakíthatjuk át a szezon kínálta finomságokat papagáj-kompatibilis menüvé.
Gyümölcsök: az őszi vitaminbombák
A papagájok imádják a gyümölcsöket, de nem mindegy, mit adunk nekik. A szőlő például sokak kedvence, és mértékkel adva teljesen biztonságos. Az alma szintén tökéletes választás, de a magházát mindig távolítsuk el, mert a magok mérgezőek lehetnek. A körte, a birs, a szilva és a naspolya is szóba jöhet, de vigyázat: a szilva magja tiltólistás! A banán, bár nem őszi termés, szintén jól jön, ha változatosságra vágyik a madár.

És hogy mi a helyzet a citrusokkal? Bár ősszel is kapható narancs, inkább mellőzzük: a savas gyümölcsök gyakran megterhelik a papagáj emésztését.
Zöldségek: a papagáj tányér színes szupersztárjai
A papagájok étrendjében a zöldségek sokkal nagyobb szerepet kell, hogy kapjanak, mint a gyümölcsök. Ősszel különösen ajánlott a sütőtök, ami béta-karotinban gazdag, és sok papagáj igazi csemegének tartja. A répa, a cékla és a paszternák szintén remek vitaminforrások.
A zöld levelesek közül a fodros kel, a mángold és a spenót adható, de ne essünk túlzásba az oxálsav-tartalmuk miatt. A káposztafélék, például a brokkoli és a karfiol is bekerülhetnek a menübe, csak apróra vágva, hogy a madár könnyen meg tudja csipkedni.
Magvak és diófélék: a csipegetés öröme
A papagájok szívesen ropogtatnak magvakat és dióféléket, de nem mindegy, milyeneket. A dió, a mogyoró és a mandula mind remek energiaforrás, ha nyersen, só és fűszerek nélkül kínáljuk őket. A tökmag különösen aktuális az őszi időszakban, ráadásul cinktartalma támogatja a tollazat egészségét.

Viszont kerüljük a sós, pörkölt, bevonatos magvakat és diókat – ezek az emberi ízlelőbimbóknak készülnek, nem a papagáj gyomrának.
Mit tilos adni?
Bár csábító lehet, hogy mindenből adjunk egy falatot, vannak szigorúan tiltott ételek. A csokoládé, az avokádó és a koffeintartalmú italok mérgezőek. A hagymafélék (hagyma, fokhagyma, póréhagyma) emésztési zavarokat okozhatnak. A kenyér, a tészta és az édességek sem valók a papagáj etetőtáljába, bármennyire is könyörög a madár a rácson keresztül.
Papagáj-bisztró őszre hangolva
A kulcs a változatosság: minden nap kínáljunk más-más gyümölcsöt és zöldséget, a magvak és diófélék pedig csak csemegeként szerepeljenek. Egy kis kreativitással a papagáj tányérja éppoly színes lehet, mint egy őszi piac standja. És miközben a gazdi a sütőtökkrémlevest kanalazza, a papagáj boldogan csipegetheti saját vitaminban gazdag őszi menüjét.

Az őszi közös lakoma így nemcsak finom, hanem szárnyas barátunk egészségét is támogatja – és valljuk be, sokkal szórakoztatóbb, ha együtt falatozunk, még ha nem is ugyanabból a tálból.