A világszinten az egyik legnagyobb jelentőségű rovar szaporodásába lesünk most bele.

Államalkotó rovar, így egy családban több tízezer példány is élhet. Ebben a hatalmas méhcsaládban különböző kasztok vannak, ahol mindenkinek megvan a maga feladata.

A méhanyák rakják a petéket, a megtermékenyített petékből pedig nőstények kelnek ki. A nemileg aktív utódokból lesznek szintén méhanyák, míg a nemileg nem aktív példányok közül kerülnek ki a dolgozók. A dolgozók is képesek petéket rakni, mint álanyák, de az ő utódaik hímneműek lesznek és megtermékenyítés híján szűznemzéssel jönnek a világra. Ezek lesznek később a herék.

A fiatal anyák 3-6 napos koruk körül már kirepülnek párzani, ha szép az idő, akár naponta többször is. Ilyenkor akár 20 herével is párosodhatnak, akiknek viszont ez a légyott jelentheti az életük végét, ugyanis a hímivarszervük beleszakad a nősténybe, ami után nem sokkal elpusztulnak. Az anya így viszi magával a begyűjtött spermiumokat magában, hogy később sikeresen termékenyítse meg a petéit.

A méhanyák naponta akár 1500 petét is rakhatnak. A petékből 3 nap múlva lesz álca, majd az álcák 3 napi méhpempőfogyasztás után, lárvákká válva 8 nap múlva bebábozódnak. A kifejlett állat egy hét múlva kel ki a bábból és újraindul az élet körforgása.

Ezt a folyamatot most megtekinthetjük az Anand Varna profi természetfotós által készített timelapse videó segítségével:

A nyitókép csak illusztráció!

Forrás: wikipedia