Fél éven belül 2 meztelencsigafaj is megjelent Magyarországon.

Az, hogy miként kerültek ide és kell-e miattuk aggódnunk, az még nem tisztázott.

Az egyik ilyen új jövevény a malaccsiga (Tandonia kusceri). Nevét a vaskosabb, rózsaszínes külsejéről kapta. A fővárosban, az agglomerációban és Baranya megyében is találkoztak már vele. Eredetileg mediterrán elterjedésű faj, jellemzően a Balkán-félszigeten (Szerbia, Macedónia, Északkelet-Görögország, Bulgária, Dél-Románia) él. Időközben már betelepült Ukrajnába, az Egyesült Államokba, és három évvel ezelőtt Szlovákiából is jelezték, ezért várható volt, hogy hozzánk is eljut.

A másik hívatlan vendég a feketefejű meztelencsiga (Krynickillus melanocephalus), amit Tatán, Somogy megyében, a Balaton északi partján, sőt a Tiszántúl északi részén is látták már. A Fekete-tenger partvidékéről származik, jelenlétéről a Kaukázusból, a Krím-félszigetről, Törökországból és Iránból vannak adatok. Mint invazív faj, már megjelent Ukrajnában, Litvániában és Németországban is.

Egyelőre még nem sokat tudunk róluk, de tudósok is figyelemmel kísérik a jelenlétüket. Remélhetőleg nem lesz ebből invázió és károkozás.

Forrás: NG