Innovatív gyógyászat.

Egy innovatív megoldásnak köszönhetően teljes életet élhet egy 2014-ben megmentett álcserepesteknős. Az állat a San Diegoban található Birch Akváriumba került, miután egy New Jersey melletti erőmű közelében megtalálták. Egészségi állapota aggasztó volt, alig 34 kg-ot nyomott. A páncéljában ráadásul egy lyuk tátongott, ami további gondokat okozott. Az akváriumban dolgozó csapat azonban elhatározta, hogy megmentik őt és kidolgoztak egy tervet, amit a világon elsőként a hajtottak végre a tengeri élőlények gondozása során.

2017-re a teknős szerencsésen felhízott 60 kg-ra, azonban a növekedés üteme romlott a rés miatt. A teknősnek abnormálisan görbült a gerince is, ami súlyosbította a helyzetet és megbénult a teste egy része, vélhetően annak a traumának következtében, amit a megmentése előtt elszenvedett. A megoldás érdekében az intézmény a Digital Media Lab céghez fordult és közös erővel megalkották az első ilyen jellegű 3D nyomtatóval készült páncéltoldalékot.

A szakemberek képesek voltak tükrözni a páncél jobb állapotban lévő felét és elkészítették a tökéletesen oda illő darabot.

Ahhoz, hogy ez pontosan illeszkedjen, a csapat kék fényű 3D szkennelést hajtott végre a teknős páncéljáról. A műanyag okos dizájn az epoxival együtt zökkenőmentes kialakítást biztosított, ez a merevítő megakadályozta a héj további lefelé görbülését és elősegítette a normál növekedést. 2017-ben az volt a cél, hogy megelőzzék a további komplikációkat és a lehető legegészségesebbé tegyék a teknőst.

Most, 6 évvel később a páncélos még mindig remekül érzi magát.

A teknős mérete most nagyjából 60 cm hosszú, 50 cm széles és 95 kg-ot nyom. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy minden rendben és az állat jó formában van, éves kontrollt végeztek rajta. Megmérték, megdörzsölték a teknőjét, megvizsgálták a páncélját és még vért is vettek tőle. Ez az alapos ellenőrzés segít abban, hogy a létező legjobb kezelésben részesüljön.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Birch Aquarium at Scripps (@birchaquarium) által megosztott bejegyzés

Amellett, hogy a páncélos az állatkert egyik legkarizmatikusabb lakója, a teknősök létfontosságúak a természetvédelem és az érdekképviselet szempontjából is. Az akvárium szakemberei azt remélik, hogy interaktív etetésekkel és más attrakciókkal fel tudják hívni a figyelmet az óceánok védelmének fontosságára.

Forrás: mymodernmet.com

A kiemelt kép illusztráció.