A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egysége az egyik legsikeresebb a világon.

A kezdet ugyan nehéz volt, mert teljesen új dolognak számított hazánkban, de 2013-ban sikerült útjára indítani a kiképzést a Helicon LIFE projekt keretében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központjában elsőnek Deák Gábor és kutyája, Falco vett részt a 4 hónapos speciális képzésben. A tréning maga a drogkereső kutyák tanításához hasonlít, csak itt kábítószerek helyett a leggyakrabban használt mérgeket és elhullott tetemeket kell megtalálnia a kiválasztott párosnak. A felkészítés remekül sikerült, ugyanis az azóta eltelt években több mint ezer terepi felderítésben 585 mérgezéssel kapcsolatos bizonyítékot találtak meg.

Falco sok év eredményes munka után most már nyugdíjba vonul, a betöltött 9. szülinapja után már kedvencként éli a mindennapjait. Helyét az egységhez 2017-ben csatlakozó Carlo nevű belga juhászkutya, és 2020-ban színre lépő németjuhász, Hella veszik át.

Szerepük kulcsfontosságú környezetvédelmi szempontból, munkájuknak hála számos mérgezést sikerült elkerülni, mielőtt azok a táplálékláncba kerültek volna. Miattuk nem esik annyi már állat áldozatul a betiltott karbofurán tartalmú növényvédő szereknek, és jelentős szerepük van az illegális vadászat visszaszorításában is.

Forrás: MME

Vélemény, hozzászólás?