Sokszor hallani erről a rettegett betegségről, de aki még nem találkozott vele, nem biztos, hogy tudja mi is ez tulajdonképpen. Itt vannak a legfontosabb dolgok, amiket tudni kell róla:

1. A babesiák (egysejtű paraziták) okozzák a babéziózist.

2. A kullancsok terjesztik ezt a betegséget.  A kullancsba úgy kerül, hogy fertőzött vért szív. A nyálmirigyében él, de idővel a petéibe is bekerülnek a paraziták, így az utódai is fertőzőek lesznek.

3. A babesiák a kullancsban és a petéiben is áttelelnek, így következő év tavasszal, nyáron és ősszel tovább tudnak terjeszkedni.

4. Ez a parazita a vörösvérsejteket támadja, azokon telepszik meg, szaporodik.

5. Már létezik ellene védőoltás! Erről érdeklődhetsz állatorvosodnál. 

6. A megelőzés része lehet még az oltáson kívül a kullancsok lehetőség szerinti távol tartása különböző készítményekkel. Illetve séta után mindig nézzük át kedvencünket. Időre van szüksége a kullancsnak megtalálni az ideális helyet a csípésre, jobb, ha azelőtt eltávolítjuk, mielőtt befúrná magát. Ha már mégis megtette, akkor is szedjük (vagy szedessük) ki mihamarabb kézzel, vagy erre a célra gyártott csipesszel.

Fotó:mindenamisopron.hu

7. A megbetegített kutya első tünetei rendszerint a csípést követő egy héten belül jelentkeznek: magas láz (39,5-42 fok), fáradékonyság, levertség, étvágytalanság. Ezeket követően a vörösvérsejtek tönkretételének következményeként vérszegénység, sápadt nyálkahártyák jelentkeznek, a vérfesték sötétre színezheti a vizeletet. A következő stádium a sárgaság. Kezeletlenül a kór előrehaladtával súlyos veseelégtelenséget okoz, ami halálhoz vezethet.

8. Egy kutya újrafertőződhet. Ami vagy újra megbetegíti, vagy immúnissá válik és onnantól „csak” hordozza.

9. FELTÉTLEN MIHAMARABBI ÁLLATORVOSI KEZELÉST IGÉNYEL!! A paraziták megszüntetésén kívül szükség lehet a vérképzés támogatására, infúziós kezelésre, társfertőzések elleni fellépésre, különböző szövődmények kivédésére, vagy más egyébre, amihez kell az orvosi segítség.

Ha valaki észleli a kutyusán bármelyik tünet egyikét, azonnal forduljon állatorvoshoz, hogy megelőzhető legyen a nagyobb baj. Egy kis segítség a megfelelő szakember megtalálásához itt.