Azt hinnénk, ez már lerágott csont és mindenki tudja, hol és hogyan kéne csinálni, de a parkokban, köztereken felmerülő konfliktusok rácáfolnak erre.

Mire kell figyelni kutyasétáltatás közben:

Pórázon lévő idegen kutyához ne engedd oda a sajátod kérdezés nélkül!

Nem biztos, hogy azonnal szimpatikusak lesznek egymásnak, kerüld a balhét, nem hiányzik a sérülés senkinek.

A kutyafuttatóra ugyanez igaz, kérdezd meg mielőtt beengeded a kutyád a többiek közé!

Lehet, hogy barátságosak, lehet, hogy nem. Érdeklődj!

Ha biciklist, korcsolyást, járókeretes mamit, lovast látsz, jobb ha rövid ideig megfogod a kutyád, akkor is ha jól szocializált!

Még a legbékésebb állatból is elő tudja csalni a vadászösztönt az ilyesmi. Kicsi eséllyel lesz az ilyenből vicces videó, sanszosabb a baleset és feljelentés.

Kutyával vagy kutya nélkül se kezdj el szó nélkül üngyülibüngyülizni a szembe jövő ebbel, akkor se ha „jujjdecuki”, mindig kérdezd meg előtte a gazdáját, szabad e simogatni!

Lehet, hogy a tulajdonos vagy épp a kedvenc, nem vevő rá. Biztos volt már neked is olyanod, amikor a terhes pocakod, vagy új autód akarták vadidegenek összetapicskolni és égnek állt tőle a hajad. Na ez is hasonló érzés, nem mindenki szereti.

Ugyanígy ne hagyd, hogy a kedvenced zaklasson másokat!

Akkor se ha rettentően aranyos! Lehet, hogy mondjuk a padon ülő, újságot olvasgató bácsi nem fogja értékelni, ha a mégoly lelkes szőrős életed értelme a nyakába ugrik szeretésiből.

Ne vidd be a kutyád a játszótérre!

Ha mégis megteszed és vannak benne gyerekek, az anyukák miatt pillanatok alatt úgy fogod érezni magad, mintha veszett rozsomákokkal zártak volna egy ketrecbe. Ne tedd! Akkor se ha épp üres! Tilos és meg is bírságolhatnak miatta!

Ne hagyd a kutyádat a lépcsőházba, kapualjba, mások ajtajára, üzlet bejáratára stb., vizelni!

Semmi olyan helyre, ami, ha a tiédről lenne szó, te sem örülnél neki.

Szedd fel a kakit utána!

Örök klasszikus probléma. Nem használják a wc-t, mert nem tudják lehúzni, ezért szedd össze a kakit utána akkor is, ha azt gondolod ,majd a közteresek megteszik helyetted. Akkor is, ha szerinted a füvön idővel elbomlik. Akkor is, ha az út szélére csinált. Te sem akarsz belelépni, ugye?

Békés, egymást tiszteletben tartó ,boldog együttélést  kívánunk minden embernek és állatnak, két karácsony között is!