Vitaminforrás.

Mary Harvey, a Cornwallban található Chy Lowen Alpacas Tregaswith farm vezetője szokatlan kéréssel fordult a közösségi média felhasználóihoz. Arra kérte a környéken élőket, hogy a lebontott karácsonyfájukat ne a szemétre, vagy a zöldhulladékba hajítsák, hanem hozzák el hozzá, az állatoknak. A farmon élő alpakák és lámák ugyanis nagyon fognak neki örülni!

A felhívásra rengeteg ’levedlett’ karácsonyfa érkezett. Mivel egyetlen fenyő egy hétre elegendő, így most 3 hónapig el vannak látva az állatok.

A tevefélék, így az alapkák és a lámák előszeretettel legelik a sövényeket, télen azonban kevesebb lehetőségük akad arra, hogy eme szenvedélyüknek hódoljanak. Így a lebontott karácsonyfák tökéletes, ízletes és hosszantartó alternatívát biztosítanak.

A fenyőfa tűlevelei egyébként gazdagok C-vitaminban és antioxidánsokban, kitűnő kiegészítést jelentenek az étrendben. Állítólag több C-vitamint tartalmaznak, mint a narancs vagy a citrom.

Egyébként mi, emberek is fogyasztjuk a fenyőfa zsenge hajtásait, bár nem rágcsáljuk, mint a tevefélék, de kivonatot készítünk belőle, leginkább mézzel. A fenyőrügyszirupot a népgyógyászatban régóta alkalmazzák különféle légúti betegségekre, elsősorban Erdélyben.

Ha akad a közelünkben egy alpaka farm, érdemes megkérdezni, hogy örülnének-e a fenyőfánknak!

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Chy Lowen Alpacas Tregaswith / SWNS News