Bájos csemeték.

Az elefántbébi a világ egyik legnagyobb szárazföldi állatává fejlődik, de születésekor még nem számít nagynak, súlya nagyjából 90 és 150 kiló között van. Lenyűgöző termetén kívül egyéb érdekességek is kapcsolódnak hozzá, melyek közül össze is gyűjtöttünk tízet!

1. Nem tudnak ugrani

Ez a felnőttekre is igaz. Többen azt feltételezik, hogy ennek a nagy termete az oka, azonban a választ még a tudósok is keresik. A kiselefántok pedig nem hogy ugrani nem tudnak, de pl. futás közben legalább egyetlen lábuk mindig a talajon kell legyen.

2. Az újszülöttek ormányukat szopják, hogy megnyugtassák magukat

Hasonlóképp az embercsecsemőkhöz, akik az ujjukat szopják, az elefántoknak is van egyfajta rituáléjuk a megnyugváshoz. Ők az ormányukat cumizzák, ami azon túl, hogy megnyugtatja őket, a mozgáskoordinációjuk fejlődésére is kihat.

3. Születésükkor borjúnak hívják őket, és körülbelül 100 kilót nyomnak

Ahhoz pedig, hogy idővel a világ legnagyobb állatai közé tartozzanak, naponta akár 2 kilónyit is kell gyarapodniuk!

4. Az elefántok közel 2 évet töltenek anyjuk méhében mielőtt megszületnek

22 hónap – ennyi ideig fejlődik az anyaméhben a kiselefánt. Ezzel az elefántmamák a világ leghosszabb vemhessége címet is magukénak tudhatják. Hatalmas bébihez sok időre van szükség?

5. Meg kell tanulniuk, hogy hogyan használják az ormányukat

Talán nem meglepő, de először nem nagyon tudják irányítani vagy használni az ormányukat. Ráadásul az izmaikat is erősíteni kell ahhoz, hogy egy-egy mozdulat pont úgy süljön el, ahogyan szeretnék.

6. A kiselefántok elveszítik az agyarukat

A Fogtündér bizony őket is meglátogatja… Körülbelül egy éves koruk körül elveszítik az agyaraikat, hogy később helyet kaphassanak a véglegesek.

7. A legtöbb bébi éjjel születik

Hihetetlen, de az elefántok 99 százaléka éjjel jön a világra. Feltételezések szerint ennek evolúciós eredete van, az éjszakai időszak nyugodtabb, és a ragadózók is ritkábban háborgatják őket.

8. Amikor világrajönnek, szinte teljesen vakok

Bár az elefántok viszonylag fejletten születnek, a látásukra ez nem igaz. A kicsik az ormányuk által érzékelt jelekre, valamint anyjuk segítségére hagyatkoznak.

9. Anyjuk homokkal fedi őket, hogy megvédje az erős napsütéstől

Meleg és száraz éghajlaton élnek, ezért anyjuk saját testével árnyékolja őket, valamint homokkal, sárral borítja a bőrüket, hogy védje a káros sugaraktól.

10. Már újszülöttként szinte teljesen fejlett aggyal rendelkeznek

Az anyaméhben töltött hosszú idő eredménye többek között az is, hogy születésük pillanatában agyuk fejlettnek mondható. Ennek is köszönhető, hogy amint kibújnak a mamájukból, ha kissé ingatagon is, de egyből képesek járni.