Macskabarátként sok pillanatra emlékszünk, amit cicáinkkal töltünk. Hiányoljuk őket, amikor néhány napig távol vagyunk tőlük. Vajon ez fordítva is így van?

Így emlékeznek a macskák

Az emberekhez hasonlóan a macskáknak is kétféle memóriájuk van: rövidtávú és hosszútávú.
Szakértők úgy vélik, hogy a macska rövidtávú memóriája akár több órán át is tarthat, ami lényegesen hosszabb, mint más állatok esetében. Ennek köszönhetően például könnyedén visszatalálnak arra a helyre, ahol előző este vadásztak, vagy megtalálják az ételüket, aminek a helyét előző nap megváltoztatták.

Ami a hosszútávú memóriát illeti, a macskáé még jobbnak tekinthető, mint a rövidtávú. Ezért hónapokig vagy akár évekig emlékezhetnek bizonyos személyekre vagy eseményekre.
A memória előbbi típusaitól függetlenül a macskák nagy valószínűséggel az ún. asszociatív memórián keresztül emlékeznek gazdáikra. Az asszociatív memória ebben az esetben azt jelenti, hogy a macskák a gazdájukat gondoskodáshoz, a tőle kapott szeretethez, ételhez és az otthonukhoz kapcsolják. Mindezek teszik őket felejthetetlenné számukra.

Akkor tehát a macskák emlékeznek a régi gazdáikra?

Ha a macskákat elajándékozzák, emlékeznek a régi gazdájukra, akivel sok időt töltöttek, és aki gondoskodott róluk. Ugyanakkor a macskák a negatív élményeket sem felejtik el, emlékeik vannak azokról a helyekről, amelyeken valami rossz történt velük, vagy azokról az emberekről, akik rosszul bántak velük.

A macskáknak hiányzik a régi gazdájuk?

Ha a korábbi gazdi számára megfelelően gondoskodott róla, a macskának biztosan hiányzik. Kutatások bizonyították, hogy a macskák negatívan viselkednek, ha az általuk kedvelt személy hosszú ideig távol van.

Az emlékek azonban idővel – kiváltképp új környezetben és új gazdi társaságában –elhalványulnak.

Mennyi időbe telik, amíg a macskák hozzászoknak az új tulajdonosaikhoz?

Bár a macskák emlékeznek a régi otthonukra és gazdájukra, ez nem jelenti azt, hogy nem tudnak kötődni az új tulajdonosukhoz. Az viszont, hogy egy macska milyen gyorsan szokik hozzá új emberekhez és környezethez, számos tényezőtől függ. Ilyen a macska kora, személyisége, az előző gazdájával szerzett tapasztalata és az, hogy az új gazdája hogyan bánik vele.

Az extrovertáltabb és szociálisabb cicák gyorsabban barátságot kötnek új emberekkel, mint félénk vagy introvertált társaik. Hasonlóképpen, a fiatalabb macskák gyorsabban fogadják el új otthonukat és gazdájukat, mint az idősebb macskák. Mindezeken túl egy olyan macska, amellyel a régi tulajdonosa jól bánt, nagyobb valószínűséggel fogadja el könnyen az új tulajdonosát, mint egy olyan macska, amelyet a múltban rosszul tartottak vagy bántalmaztak.

Általában elmondható, hogy azok a cicák, akiket szeretettel, kellő odafigyeléssel és számukra megfelelő gondoskodással fogadnak, néhány nap vagy hét alatt elfogadják az új gazdájukat.