Az elmúlt hetekben rengeteg kutya ette fel a penészes diót, ami ősszel hullott le és ottmaradt a fák alatt.

Egy vakvezető kutya, Pixel életét meg kellett menteni. A látássérült gazdiknak nagy segítség, ha a közelükben lévő látók segítenek, amikor észreveszik, hogy a vakvezető kutya feleszik valamit futtatás közben. Ilyenkor nemcsak alkalmas szólni, hanem életet menthet – hívja fel a figyelmet a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

A mérgezést az avas dióban található penészgomba okozza. A hányás, hasmenés, levertség, remegés, zihálás, zavart tudat, epilepsziaszerű görcsrohamok, magas testhőmérséklet mind a tünetek közé tartoznak. Ha ezeket észleljük a kutyánkon, azonnal el kell vinni állatorvoshoz, ahogy Prepszl Tamás, Pixel gazdája is tette.

A megfelelő kezelés nélkül végzetes is lehet négylábú társainkra

Kapott infúziót, májvédőt és hányáscsillapítót is. Hazaballagtunk, már kevésbé remegve, de lassan. Egyre jobban lett, másnap már örömmel evett egy kisebb adagot” – mesélte Tamás, aki nagyon hálás az orvosnak, az asszisztensnek és a lakótársainak, hogy segítettek Pixelnek. Az alapítvány is nagy örömmel fogadta a hírt, amikor megtudták, hogy teljesen felépült vakvezető kutyájuk.

Az alapítvány tudja, hogy nehéz elkerülni, de kérnek mindenkit, hogy most különösen figyeljünk oda a kutyáinkra, és aki teheti, szedje fel és helyezze a kukába a penészes diókat. „A látássérült gazdiknak nagy segítség, ha a közelükben lévő látók segítenek, amikor észreveszik, hogy a vakvezető kutya feleszik valamit futtatás közben. Ilyenkor nemcsak alkalmas szólni, hanem életet menthet” – mondta a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője, Komondi Piroska.

Az Alapítvány interjút is készített az esetről Pixel gazdájával, Prepszl Tamással:

Tamás, milyen állapotban volt a kutyád a penészes dió felevése után?

Pixel egy remek, életerős kutyus. De amikor azt láttam, hogy alig jár a lábán, és az autóig alig bírt elvánszorogni, akkor nagyon megijedtem. Azt hittem, hogy megevett valami mérget, és hogy elkéstem. Amikor a rendelőben várakoztunk, még akkor is azt mondogattam magamban, hogy “mi lesz már? Mikor jövünk mi? Miért nem megy ez gyorsabban?” Aztán, ott a váróban elkezdett elpilledni, és akkor már tudtam, hogy nem lesz nagyobb baj. A következő megerősítés az volt, amikor az asszisztens mondta, hogy szerencsére időben elkaptuk, időben behoztuk Pixelt. Akkor és ott tudtam, hogy jó kezekben van.

Hogy épült fel és mennyi idő alatt?

A teljes felépülés 3-4 nap volt. De igazából, amikor este hazaértünk, már járt a farka, és boldog volt, köszönhetően többek között az infúziónak. Másnap már ételért könyörgött, de persze csak csínján adtam neki. Elég sokat aludt, elég hamar el is fáradt, úgyhogy nem mentünk játszani és labdázni sem, csak a lakásban húztuk a gumijátékot. Eltelt a negyedik nap, és tele élettel ébredt fel, kihívásokra éhesen, akkor már tudtam, hogy teljesen jól van.

A gyógyulás alatt mire kellett odafigyelned?

Miután Pixel megkapta az infúziót, a következő két nap nagyon sokat pisilt. Én kb. 2-3 óránként jártam ki vele, mert az infúzió elég nagy mennyiségű folyadék, ami átmossa a szervezetét. Ebben a két napban nem ivott egyáltalán vizet, és nem is szabad erőltetni, hiszen a teste tele van felesleges folyadékkal, ami persze segít rajta, de oda kell figyelni, hogy ezeken a napokon többször ki kell vinni sétálni a lábadozó társat.

Most újra együtt jártok munkába, szabadba, kirándulni?

Igen, együtt járunk dolgozni, labdázni, és mindenhova jön velem, ahogyan régen, csak egy dolog változott. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola segítségével, választottunk egy felevésgátló szájkosarat, és már tanítom neki, hogy amikor elengedem, akkor ebben kell lennie. Lassan halad a folyamat, de én türelmes vagyok. Remélem, hamarosan megérti, hogy ezt érte teszem, az ő és a mi biztonságunk érdekében.

Állatorvosok írták

Az állatorvosok szorgalmasan tájékoztattak a dió felevésének veszélyeiről az elmúlt hetekben:

A cikk szerzője: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola