Annak ellenére, hogy leginkább szobakutyának tartják.

A társasági kutyák csoportjába tartozó eb múltja nagyon régi időkre nyúlik vissza. Bár pontos dátumot nem tudnak a kutatók se, abban egyetértenek, hogy már időszámításunk előtt is tenyésztettek hasonló formájú kutyákat, először Kínában. Európában nagyjából a 16-17. századra taksálják a megjelenésüket. Az évszázadok alatt sokat változott a fajta, mi már egy klasszisokkal finomabb vonású kutyát ismertünk meg mopszként.

Jellegzetes turcsi orra és kunkorodó farka segít könnyen felismerni sok kutya közül is. Bár nincs olyan hatalmas mozgásigénye, mivel eléggé hajlamos a hízásra, javasolt sok időt tölteni vele a szabadban. Ez nem csak számára hasznos, hanem a gazdinak is, szóval irány a kert vagy a természet!

A többi kutyához hasonlóan imád ágyban, párnák közt aludni, de kint is szívesen pózol, rohangál, játszik vagy épp csak napozik. Szép idő esetén a vizet sem veti meg, ahogyan azt sem, hogy vígan bújócskázzon a dúsabb növényzetben. Ha elfárad, szívesen gyönyörködik a tájban, de a társaival is általában jól kijön. Annyira utánozhatatlan figurák, hogy nem lehet őket nem szeretni!

Ha valaki úgy érzi, épp egy ilyen kutyussal szeretné gazdagítani az életét, annak érdemes a Mopsz Fajtamentéssel felvenni a kapcsolatot!

Forrás: wikipedia