Bátor zsebkutya.

Gondoltad volna, hogy a yorkshire terrier egykor igazi munkakutya volt, melyet patkányvadászatra tenyésztettek ki? Ez a cuki kis apróság, ma már inkább öleb, akinek nehéz ellenállni, bár sokkal több minden rejlik benne. Kutyafajták sokasága összpontosul benne, egyrészt egy kedves “játékkutya”, másrészt egy pimasz terrier, akit sokszor kifejezetten nehéz nevelni.

Tipikus kis test nagy ego mintapéldája, aki nincs tisztában a méreteivel, bátran megy neki a nála akár háromszor nagyobb ebnek is. Érdemes megismerni ezt a makacs, de igazán szeretetteljes kutyust, hiszen annyi ember szívébe belopta már magát. Ha szeretnéd megtudni a fajta jellemzőit, tippeket kapni a nevelése és gondozása kapcsán, akkor ez a cikk neked szól.

Yorkshire terrier megjelenése

A kutyafajták megjelenése az egyik legfontosabb szempont, a leendő gazdik számára. Azonban, ahogy mondani szokták, ne ítéld meg a könyvet a borítója alapján. Ez igaz a yorkshire terrier-re is, akinek apró mérete egy igazi karaktert takar.

A hímek és nőstények egyaránt 18-22 cm közöttiek, és nagyjából átlagosan 3 kg-ot nyomnak. A pici testét hosszú, finom szőrzet borítja, mely szinte emberi hajnak is megállná a helyét. Bundájának színe fekete, acélkék, arany és barna jegyeket tartalmazhat.

Háromszög alakú fülei, zászlóként figyelnek a fejtetőn. Élénk tekintete, fekete gomb szemei teszik igazi játékkutya szerűvé.

Yorkshire terrier eredete

Ahogy a neve is mutatja, Angliából, azon belül Yorkshire városához köthető. Történetük összekapcsolódik az 1800-as évek iparosodásával, ugyanis nagy valószínűséggel a skót terrier leszármazottjai. Nem meglepő módon a skótok hozták be őket, akik munka reményében érkeztek erre a területre.

A yorkshire terrier kutyafajtát eleinte kifejezetten kártevők vadászatára tenyésztették: főleg bányákban, patkányok kiebrudalására használták őket a kezdetekben. Aztán jött a fordulat, ugyanis a viktoriánus nemes hölgyek felfigyeltek erre a cuki és kedves szőrgombócra, és idővel igazi öleb kutyává nőtték ki magukat. Ennek következtében váltak aztán egyre kisebbé, könnyebbé és a szőrük is sokkal selymesebbé változott a tenyésztésbeli változásoknak köszönhetően. Ekkor már többféle terriert kereszteztek, aminek az eredménye ez a mára ismert kistestű, csodás szőrzetű apróság lett.

Az 1800-as évek végén eljutottak az USA-ba is, ahol nagy népszerűségre tettek szert, olyannyira, hogy 2013-ig szerepelt a TOP 10 legkeresettebb kutyafajta között.

Ha valaki csak cuki apróságnak gondolja őket, az nagyot téved, amit Smokey, egy bátor yorkie is alátámaszt. Smokey a II. világháború során egészen Új-Guineáig elkísérte katona gazdáját. Végül 12 harci küldetést teljesített és 8 kitüntetést is kapott. Ez csodásan bemutatja ennek a fajtának a bátorságát és sokszínűségét.

Yorkshire terrier jelleme

A yorki tipikus esete annak, amikor egy kistestű állat nincs tisztában a méreteivel. Igazi Napóleon komplexusa van, ami igencsak jellemző rá.

Egy jól szocializált yorkshire terrier nagyon jól kijön másokkal, barátságos és imádja a családját. Igazán játékosak, kedvesek és intelligensek, bár nevelésük nem éppen a legegyszerűbb feladat.

Szeretnek főnökösködni, ezért már korán helyre kell tenni náluk, hogy ki is az úr a háznál, mielőtt egy igazi mini terroristává válnak. Egy yorkival már csak a méretéből adódóan is nagyon óvatosan kell bánni. A pici gyerekekkel nem mindig szerencsés a kapcsolatuk, főleg, ha a csöppségek nem tudják még jól kezelni a határokat: rálépnek, húzzák a fülét-farkát. 6 évesnél nagyobb gyermekekkel már jól kijönnek.

Szeretik a simogatást és ha cipelik őket, de nem szabad túlzásba esni nála, mert elveszítik az önbizalmukat. Szükségük van megfelelő mennyiségű mozgásra, ugyanis ez segít a hiperaktív ebet kicsit lefárasztani.

A függetlenséget biztosítani kell számukra, mert nem bírják, ha megpróbálják őket dominálni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a nevelés fontosságát, ugyanis a yorkie személyisége hajlamos lehet némi agresszióra. Ha szeretnénk, hogy közösségben jól viselkedjen, erre nagyobb figyelmet kell fordítani.

Még ha a gyerekekkel is nem is jönnek ki túl jól, más háziállatokkal ha együtt nőnek fel, igazán össze tudnak szokni. Arra azonban figyeljünk, hogy a nála kisebb állatok esetében beindul nála a terrier ösztön és akár veszélyes is lehet rájuk.

Yorkshire terrier etetése

A kutyánk egészségének egyik pillére a kiegyensúlyozott, és változatos étrend. Ha minden fontos tápanyagot és vitamint természetes módon megkap, már egy erős alapot biztosíthatunk számára. Mint minden kutyának, a yorkshire terriernek is fehérjére van a legnagyobb mennyiségben szüksége, hiszen ez ad nekik energiát. Mindezek mellett nem elhanyagolható a zsír, szénhidrát és rost megfelelő aránya sem.

Fontos arra figyelnünk, hogy ne etessük túl, mert hamar elhízhat, ami számos egészségügyi problémát okozhat neki. Felnőtt korban a napi kettő, maximum három kisebb etetés bőven elég kell, hogy legyen.

Egy közel 3 kilós yorkshire terriernek nagyjából 250 kalóriára van szüksége naponta. Az étkezéseket kiegészíthetjük zöldségekkel, rizzsel. Ha száraz tápot vagy konzervet adunk neki, figyeljünk rá, hogy jó minőségű legyen, és ne gabonával dúsított, vagy egyéb allergén anyagokkal teletűzdelt vacak.

A kiegyensúlyozott étrend kialakításához figyelembe kell venni az aktivitási szintet, az egészségügyi állapotot, az anyagcsere gyorsaságát, a kort és még számos szempontot, ami mentén elindulhatunk. Ha nem vagyunk biztosak abban, mi lenne jó a kedvencünk számára, kérjük ki az állatorvosunk véleményét.

Yorkshire terrier nevelése

Ahhoz, hogy a yorkie legjobb személyiségjegyeit erősíthessük és megelőzzük a rossz szokások berögzülését, már egészen kicsi kortól nagy hangsúlyt kell fektetni a nevelésre. Arra viszont készüljünk fel, hogy nem lesz könnyű menet. Hoztunk pár tippet a yorkshire terrier nevelésével kapcsolatban.

Idő és türelem

Erre a két dologra mindenképp szükséged lesz, ha jó modorra szeretnéd nevelni a yorkshire terrieredet. Nem azért nehéz velük mert esetleg nem okosak, sőt, kifejezetten intelligens fajta, sokkal inkább a makacsságuk és kíváncsi természetük állítja kihívások elé a gazdikat. Azonban, ha megtaláljuk a számukra motiváló edzésformát, és elegendő időt szánunk rá, garantáltan szép eredményeket tudunk elérni náluk.

Ismétlések

Mivel könnyen elveszti a fókuszt, ezért igyekezzünk rövid ideig tréningezni és inkább minél többször ismételjünk egy adott gyakorlatot, vagy kérést. Ami a környezetet illeti, válasszunk egy ingerszegény helyszínt, ahol nem fogja semmi és senki elvonni az állat figyelmét.

Pozitív megerősítés

Ahogy a legtöbb kutyafajta esetében, a yorkshire terriernél is a motiváció a legnagyobb hajtóerő, nem pedig a fenyítés. Nála kiabálással, vagy agresszív fellépéssel nem fogunk elérni semmit. Ha a dicséret mellett jutalomfalatokkal akarjuk motiválni, akkor alacsony kalóriatartalmúakat válasszunk, mert hajlamos a hízásra. Nagyon fontos a bizalom kiépítése, azonban ne hagyjuk következmények nélkül az olyan negatív viselkedést, mint az ugatás, vagy esetleg a harapás.

Klikker

Ez egy nagyon hatásos edzési módszer lehet. Amikor a kutya megteszi, amit kérünk, jól csinál valamit, klikkeljünk egyet az erre alkalmas szerkezettel, majd jutalmazzuk meg a kedvencünket. Idővel, össze fogja kapcsolni a hangot a jutalommal, és a helyes viselkedéssel. Ez is a pozitív megerősítés egy formája és segíti megérteni az állatnak, hogy pontosan miért jutalmazzuk meg, ezáltal jobban rögzül nála a helyes viselkedés.

Ütemezés

Már egészen kis korban el kell kezdeni kialakítani egy időbeosztást, amihez mindenki tartja magát. Így alakul ki például a szobatisztaság, a séta, az etetési és alvási időpontok. Ezek a keretek egy biztos alapot adnak a további nevelési feladatokhoz, ha ez nincs rendben, ne is várjunk sokat a neveléstől.

Konzisztensen használjuk a parancsokat

Ezzel növelhetjük a képzés sikerességét, hiszen amikor következetesen ugyanazokat a parancsszavakat használjuk, könnyebben megtanulja mit is várunk tőle. A parancs legyen rövid és világos, mint például az Ülj! Feküdj! ahelyett, hogy egy hosszú, összetett vagy máshogy ragozott szót használnánk.

Ez az apró, gombszerű játékkutya tartogathat azért meglepetéseket, már aki arra számít, hogy egy sima ölebbel van dolga. A yorkshire terrier egyszerre nagyon barátságos, szeretetteljes és közben makacs és néha nehezen kezelhető. Hajlamos lehet időnként az agresszióra, és könnyen a fejünkre nőhet, ha nem fektetjük le időben a szabályokat és értetjük meg vele, hol a helye a falkában.

Mindezek ellenére egy igazán ragaszkodó és okos eb, akihez, ha megtaláljuk a kulcsot, a képzése is sokkal könnyebbé válik. Mielőtt hazaviszünk egy yorkit, mindig gondoljuk át, vajon valóban tudjuk-e vállalni a vele járó felelősséget, és persze az ezzel járó költségeket, hiszen innentől az élete végéig tőlünk függ majd egy élet, ami kötelezettséggel jár. A kutya beszerzése során fordítsunk nagy figyelmet arra, hogy honnan szerezzük be a leendő kedvencünket. Mindig a megbízható tenyésztőket részesítsük előnyben a kókler szaporítókkal szemben. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy nagy valószínűséggel nem egy genetikai betegségekkel küzdő egyedet viszünk majd haza.

Köszönjük a leírást a dogx.hu-nak!