in

A nagy ugróegér az egyik legfurcsább és legaranyosabb kisemlős

Természetanya humorának egyik élő bizonyítéka a nagy ugróegér.
Mintha több állatból gyúrták volna össze: testét az egerektől, a füleit nyulaktól, az orrát a malacoktól, lábait pedig a kenguruktól kapta. Ezt a furcsa egyveleget mintegy megkoronázza a hosszú farka végén található bojt. Egy igazi jelenség, vess rá egy pillantást!

Bár mókás külseje mosolyt csal az arcunkra, van miért csodálni ezt az apró állatkát.

Észak-Afrika és a Közel-Kelet sivatagaiban, félsivatagaiban él, elég mostoha körülmények között. A szélsőséges időjárási körülmények között is feltalálja magát. A nappali, olykor 45 fokot meghaladó forróságot a föld alá vájt lyukakban vészeli át, a téli fagyokban téli álmot alszik. Annyira takarékra tudja tenni magát a hidegben, hogy szívverése a percenkénti háromszázról kilencre lassul.

Föld alatti járatai szintén alátámasztják a leleményességét. Kisebb, apró lyukakat készít, ahová a ragadozók elől bújik el, hatalmas labirintusokat ás menekülő útvonalként, de otthonról is gondoskodik. A téli szundihoz be is rendezi a kuckóját: teveszőrrel vagy száraz növényekkel béleli ki az ágyát. A nagy alvás után, február végén kezdődik a párzási időszak, ami júliusig tart. Sikeres románc esetén hat hétig tart a vemhesség, majd a nőstény 2-8 csupasz utódot hoz világra, akik nagyjából 7 hét alatt érik el a felismerhető, jellegzetesen ugrándozós formát.

Az alábbi videón látható, hogy mennyire aranyosak:

Forrás: wikipedia

A kutyák képesek kiszagolni a koronavírust

Fülatka, az alattomos parazita