in

A kutyák képesek kiszagolni a koronavírust

A finn reptéren dolgozó kutyák eddig a PCR-teszteknél is hatékonyabbnak bizonyultak.
Szagazonosításban már jártas kutyákat képeztek a Covid-19 felismerésére. Ez úgy tűnt, nem is olyan nehéz feladat számukra, hiszen Kössi, a nyolcéves agár keverék mindössze hét perc alatt megtanulta azonosítani a koronavírussal fertőzött embereket. Persze akadt, akinek több időre volt szüksége a feladat megértéséhez, de mind a 16 kutya remekül teljesített. Műszakonként négy eb áll majd szolgálatba és vizsgálja meg az utazóközönséget.

Persze nem kell személyesen kapcsolatba kerülniük a fertőzött emberekkel. A vizsgálat úgy zajlik, hogy mindenkinek egy tesztkendővel kell letörölnie a bőrét, majd azt szimatolják meg a kereső kutyák. Akiknél jeleznek az állatok, azokat az egészségügyi információs ponthoz irányítják.

A kutyák kisebb mintából is ki tudják mutatni a fertőzést, mint a jelenleg használt tesztek, nem mellesleg azonnal reagálnak, nem kell heteket várni. Mivel nem csak a bombákat, hanem betegségeket is képesek kiszagolni, így nem is olyan meglepő, hogy a koronavírust is képesek felismerni. Sok-sok ilyen keresőkutyával jelentős előrelépést lehetne elérni a járvány elleni harcban.

Forrás: Finavia

A házőrző macska a postásra vadászik

A nagy ugróegér az egyik legfurcsább és legaranyosabb kisemlős