Nem is akármilyenben.

Hallottál már a rovarhotelekről? Nem? Akkor most figyelj!

A rovaroknak is szükségük lehet a segítségünkre, ezért beszerezhetünk, de akár magunk is készíthetünk számukra búvóhelyet vagy ahogyan nevezni szokás: rovarszállót. Ebben a magányosan élő tojásrakó méhek és darazsak biztonságos helyre lelnek, a katicák, pillangók pedig átvészelhetik majd a telet.

A rovarhotelek természetes alapanyagokból készülnek, különböző formájúak és méretűek lehetnek attól függően, mely típusú rovarok elszállásolása a cél. Gyakori, hogy egy-egy ilyen kis menedéknek több különböző lakosztálya is van, melyekbe számos különféle rovar kényelmesen befészkelheti magát.

Ha magunk szeretnénk elkészíteni, lényeges, hogy megfelelő anyagokat használjunk. Kiválóan alkalmasak a célra a különféle faanyagok (farönk, fatörzsszelet stb.) melyekbe kisebb-nagyobb lyukakat fúrunk. Ezekben a lyukakban lelnek később menedéket az apró vendégek. Használhatunk még összekötözött nádat, bambuszt, de akár egy lyukacsos tégla is megteszi.

Az öreg cirokseprűnek is örülnek majd a kis lakók.

Amellett, hogy otthonos, látványnak sem utolsó.

Csak néhány lyukas faág egy házikóban.

A fonott méhkast tényleg szeretik.

Egy köteg öreg nád fatuskók ölelésében.

A háló összefogja a lakosztályokat.

Terméseket is csempészhetünk bele.

A lyukacsos téglákat még fúrnunk sem kell.

Már-már mesebeli palota.

Tobozokkal is megpróbálkozhatunk.

Miért fontos ez? A rovaroknak különleges és fontos szerepük van a növények beporzásában. Ha ők nem lennének vagy a számuk drasztikusan lecsökkenne, többek között számos közkedvelt gyümölcsnek is búcsút kellene mondanunk.

Továbbiak a témában: Rovarszállót készítenek a bogaras kertészek