in

Erre számíts, ha a macskádnak kiscicái lesznek

Kezdjük a történet elején, mielőtt cicánk anyává válna.
A nőstény macskák 4-10 hónapos koruk körül válnak ivaréretté. Onnantól évi 2 bagzási időszakra lehet számítani, tavasszal és ősszel. Ez az az időszak, amikor az emberek java nem alszik jól, mert hangos harcok dúlnak az utcán a cicalányok kegyeiért és a sikeres kandúr sem lesz csendesebb. Nem mondhatóak túl monogámnak, egy tüzelő nőstény több hímmel is párosodhat, így születendő kiscicái származhatnak több apától.

Sikeres akció(k) esetén a vemhesség 63-65 napig tart.  Látványos jele a pocak növekedésen kívül a nagyobb étvágy, látványosabb mellbimbók, amik a fialás közeledtével rózsaszínűre váltanak. A viselkedés is megváltozik, általában sokkal érzékenyebbé, ragaszkodóbbá válnak a cicusok.

Ideális esetben az egész fialási folyamat lezajlik gond nélkül. Sokszor a tudtunk nélkül, egy félreeső helyre vonul az anya, ahol egyedül hozza világra a kismacskákat, mi már a nyöszörgő apróságokat vesszük csak észre. Persze nem minden eset problémamentes, előfordulnak náluk is koraszülések, vagy elakadás, esetleg olykor elhal(nak) kicsi(k) még a mama hasában, ami szepszist okozhat az állatnál. Aggodalomra ad okot, ha nem indul meg időben az ellés, vagy megindul, de csak egy kölyök születik meg (mert általában minimum 3 kölyköt hordanak). Ilyen esetekben azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Az egészséges kicsik egy hetesen nyitják ki a szemüket és 4-5 hetes korukig szopnak. Onnantól ők lesznek a mama kiscicái, amíg maguk is el nem érik az ivarérett kort és kezdődik az egész újra.

View this post on Instagram

Nala went into labour for the first time at 6am this morning, she's had 6 so far, 2 siamese, 2 havana brown, and 2 blue orientals. And she's about to push out another! Now Willow is a nan! Nanny willow ? I'm gonna be doing lots of live streams of them growing up so make sure you watch out for those ? ? ? ? ? #cat #cats #instacat #instacats #catstagram #catsta #catsofinsta #catsofinstagram #catto #catlife #ilovecats #kitten #kittens #kittensofinstagram #oriental #orientalcat #orientalcats #orientalcatsofinstagram #orientalkitten #orientalkittens #havana #havanacat #havanacats #havanabrown #havanabrowncat #pregnantcat #catbirth #newbornkittens #blueoriental #siamesekittens

A post shared by ?7 cats and lots of kittens? (@manylittlelions) on

A nem kívánt szaporulatok kivédésére a legjobb megoldás az ivartalanítás. Azzal nem csak a menhelyre kerülő cicák számát lehet csökkenteni, de a nőstény macska nem fog nyávogni a kandúrokért, a kandúrok pedig nem pisilnek körbe mindent. Mindenki tegyen belátása szerint!

Forrás: wikipedia

A rovarok is lakhatnak sokcsillagos szállóban

Mit mond a gólya?