Kezdjük a történet elején, mielőtt cicánk anyává válna.

A nőstény macskák 4-10 hónapos koruk körül válnak ivaréretté. Onnantól évi 2 bagzási időszakra lehet számítani, tavasszal és ősszel. Ez az az időszak, amikor az emberek java nem alszik jól, mert hangos harcok dúlnak az utcán a cicalányok kegyeiért és a sikeres kandúr sem lesz csendesebb. Nem mondhatóak túl monogámnak, egy tüzelő nőstény több hímmel is párosodhat, így születendő kiscicái származhatnak több apától.

Sikeres akció(k) esetén a vemhesség 63-65 napig tart.  Látványos jele a pocak növekedésen kívül a nagyobb étvágy, látványosabb mellbimbók, amik a fialás közeledtével rózsaszínűre váltanak. A viselkedés is megváltozik, általában sokkal érzékenyebbé, ragaszkodóbbá válnak a cicusok.

Ideális esetben az egész fialási folyamat lezajlik gond nélkül. Sokszor a tudtunk nélkül, egy félreeső helyre vonul az anya, ahol egyedül hozza világra a kismacskákat, mi már a nyöszörgő apróságokat vesszük csak észre. Persze nem minden eset problémamentes, előfordulnak náluk is koraszülések, vagy elakadás, esetleg olykor elhal(nak) kicsi(k) még a mama hasában, ami szepszist okozhat az állatnál. Aggodalomra ad okot, ha nem indul meg időben az ellés, vagy megindul, de csak egy kölyök születik meg (mert általában minimum 3 kölyköt hordanak). Ilyen esetekben azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Az egészséges kicsik egy hetesen nyitják ki a szemüket és 4-5 hetes korukig szopnak. Onnantól ők lesznek a mama kiscicái, amíg maguk is el nem érik az ivarérett kort és kezdődik az egész újra.

https://www.instagram.com/p/BWuTDeJD8wm/

A nem kívánt szaporulatok kivédésére a legjobb megoldás az ivartalanítás. Azzal nem csak a menhelyre kerülő cicák számát lehet csökkenteni, de a nőstény macska nem fog nyávogni a kandúrokért, a kandúrok pedig nem pisilnek körbe mindent. Mindenki tegyen belátása szerint!

Forrás: wikipedia