Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha süni költözik a kertbe.

Kedves, csendes, ártalmatlan és rettentő hasznos, mert megeszi a növényeinket dézsmáló rovarokat. Ahhoz, hogy ez a kisállat szívesen maradjon nálunk tehetünk apró lépéseket. Szerencsére nincsenek kielégíthetetlen igényei, ezért csak pár dolog szükséges:

Lehetőség bejutni

Ahhoz, hogy be tudjon jönni a kertbe kell neki némi hely a kerítés alatt/között. A nagy átmérőjű dróthálóba be tud szorulni, ezért ha szükséges mentsük ki onnan. Sövény vagy vázkerítés megkönnyítheti a közlekedést számára.

Nappali alvóhely, ahol elbújhat

Ha a kert ad neki lehetőséget, akkor legtöbbször bokrokban, sövényekben, nagy kiterjedésű talajtakaró tujákban bújik el. Kellemes otthon lehet számára még a háborítatlan komposztálók alja. A tűzifa rakások réseibe is szívesen vackol be.

Ha nincs ilyen természetes otthon, saját kezűleg sem bonyolult megcsinálni, egy kis maradék faanyagból kényelmes sünilak készülhet. Itt olvashatsz róla hogyan.

Víz

Friss ivóvíz kis tálkában. Nagy melegekben különösen hálás lesz érte.

Ennivaló

Tücsköt-bogarat megeszik, amiért hálásak lehetünk neki. Ő természetes ellensége az apró kártevőknek, ezért kerüljük a vegyszeres rovarirtást a süni közelében. Ha ott lakik egy (vagy több) kisemlős nem is lesz rá szükség.

Nem is kell túl sok dolog, ugye?