in

A szarkák lopkodásából előnyt is lehet kovácsolni!

A szarkákat a tolvajlással azonosítja a köznyelv, hiszen nagyon szeretnek fényes és csillogó tárgyakat begyűjteni.
A madarak között meglehetősen intelligensnek számít ez a varjúféle, ugyanis egyedüliként képes felismerni magát a tükörben, ami fejlett éntudatról árulkodik. A papagájokhoz hasonlóan az emberi beszédet is képesek megtanulni, ami szintén bizonyítja, hogy igen értelmesek. A gondolkodásukat és kíváncsiságukat használta ki Hans Forsberg a saját udvarán.

A férfi kertjében lakó szarkáknak készített egy munkapadot, ami kupakokért cserébe élelmet ad a madaraknak. Lényegében így próbálta meg felszedetni a szemetet a szárnyasokkal.

Elsőre kétséges volt, hogy a terve sikerül-e, ugyanis az ott élő madárpár elég idegesen fogadta az újdonságot. Akkor azonban, amikor fészket raktak és négy fiókával bővítették a családot, a fiatalság felcseperedve meglátta a fantáziát a különleges szerkezetben. Amolyan tinédzser hévvel vetették bele magukat a felfedezésbe, amikor a szülők nem voltak ott. Az egyik közülük meg is fejtette a működést, hogy egy bedobott fémkupakért cserébe finomságot kap. Ettől nagyon szorgalmassá is vált, elkezdte begyűjteni a környék kupakjait.

A testvérei már nem voltak ennyire elhivatottak, ők inkább arra próbáltak rájönni, hogy lehetne munka nélkül hozzájutni az eleséghez.

Az ötlet a maga nemében zseniális, és mindenki jól jár vele, még akkor is, ha csak egy-egy szarka mutat hajlandóságot az effajta idomításra.

A nyitókép csak illusztráció!

Forrás: TheDodo

Vasvilla, gyökérkefe, vakaró – azaz mire van szükség a lótartáshoz?

Hogyan alszanak azok a madarak, amelyek szinte sosem szállnak le?