Olyan jelentőséggel bír, mint nálunk a kutyaszépségverseny.

Az Arab Emírségekben rendszeresen megrendezett Al Dhafra Fesztivál a legnagyobb ilyen rendezvény, de számos más alkalommal is felvonultatják a tevéiket a tenyésztők a nézők nagy örömére. A beduinok Isten ajándékának tartják ezeket az állatokat, így nagy becsben tartják őket. Közlekedésre, szállításra használják, hasznosítják a tejüket és szőrüket, de üzleti lehetőségként is tekintenek rájuk a büszkeség mellett. A legszebb teve címét elnyerni nagy dicsőség és nem mellesleg igen komoly pénznyereménnyel jár.

Mitől lesz szép egy teve?

Egy speciális bizottság bírálja el az állatokat két kategóriában. Az egyikben a világos színű Asayel fajta, a másikban a sötét bőrű Majahim fajta versenyzik. Ilyenkor a nagy fejű, széles nyakú, kemény fülű, széles arcú és nagy bajuszú tevéket keresik, akiknek hosszú a háta és nagy a púpja. A küllem bírálatához még hozzátartozik a teve színe és testtartása is. A karámba összeengedett jószágok közül a 10 legszebb nyer, akinek gazdái luxusautókat, pénzjutalmat és megbecsülést kapnak.

Nemrégiben egy versenyen nagy port kavart, hogy sokakat zártak ki a versenyből, amiért hormonkezelésnek vetették alá a jószágaikat a méretük megnövesztése miatt, illetve botoxot fecskendeztek az ajkaikba. Az arabok nagyon szigorúan veszik ezt, nem tűrik el a csalási kísérletet és azt, hogy a tevéknek ártsanak, így nagyon odafigyelnek arra, hogy kiszűrjék az ilyen próbálkozásokat.

Így néz ki egy ilyen fesztivál:

Forrás: OddityCentral