Nem összekeverendő a tengerimalaccal.

A vízidisznó, azaz a kapibara a világon a legtermetesebb rágcsáló, a nagyobb példányok akár a 66 kilót is elérhetik.

A legtöbb állatkertben találkozhatunk velük, de eredetileg Dél-Amerika mocsaras, lápos, tavas részein élnek, ahol vízinövényeket, leveleket, fakérget, magvakat és füvet fogyasztanak. A fajtársakhoz mérten nagyobb testük vajszívet takar, az állatvilágban mindenkivel jól kijönnek. Ez feltehetően annak köszönhető, hogy 15-20 fős csoportokban élnek, amit a legidősebb hím vezet, de mindegyikőjük békében él egymással. A jelek szerint azonban nem csak egymással, hanem bárki mással is nemtől, kortól, fajtól függetlenül.

Egymás között szagokkal és hangokkal kommunikálnak, aminek része az ugatás, füttyentés, röfögés és jellegzetes kattogás is. Úgy tűnik, a más nyelvet beszélő társakkal is könnyen megértik egymást, legyen szó akár vadállatokról vagy háziállatokról.

Ezekben a barátságokban a méret sem számít.

Ez eddig rendben is van, tényleg szívmelengető látvány és úgy tűnik, mindannyiuk megelégedésére szolgál. Lehet azonban, hogy mégsem kéne minden állathoz így közeledniük, a ragadozók nem biztos, hogy pont ugyanúgy gondolnak erre a barátságra, ahogyan ők.

Mindenesetre lehetnének ők a béke nagykövetei!

Forrás: BoredPanda

Vélemény, hozzászólás?