Sárgarépa, alma, görögdinnye?

Általában jellemző ezekre a takarmányokra, hogy jó étrendi hatásúak, ízletesek, megkönnyítik a bélsárürítést és a vizeletkiválasztást.

Sárgarépa, répafélék

A sárgarépa a lovak egyik kedvenc csemegéje. Csikóknak, szoptatós kancáknak különösen ajánlott.

Napi adagja 2-4 kg. Fontos, hogy a répaféléket mindig a földtől megtisztítva etessük, és fagyott állapotban sohase adjuk. A sárgarépa magas karotintartalma miatt igen kedvező.

A takarmányrépa és a cukorrépa étrendi hatása a sárgarépáéhoz hasonló, de karotint a cukorrépa nem, a takarmányrépa csak keveset tartalmaz. Napi adagja 10 kg-ig növelhető.

A szárított répaszelet napi maximális adagja körülbelül 3 kg, többszöri kis adagban etetve és nagyobb mennyiségű rostos tömegtakarmány kíséretében.

Nagy vízfelvevő képessége miatt dugulást, kólikát okozhat, ezért csak áztatva ajánlott az etetése.

Melasz

A melasz magas cukortartalmú, ezért elsősorban energiaforrás, jó étrendi hatású kiegészítő takarmány. Kis mennyiség (néhány dkg) etethető belőle naponta, vízzel hígítva.

Gyümölcsök

Gyümölcsök – elsősorban alma, körte jöhet szóba, esetleg csonthéjasok kimagozva – szintén jó kiegészítő takarmánynak számítanak lédússáguk, ízletességük miatt. A gyakorlatban inkább a jutalomfalat szerepét töltik be.

Nyár végén, ősszel görögdinnye, takarmánytök is etethető korlátozott mennyiségben. Lédús voltuk és édes ízük miatt a lovak kedvelik, és jó étrendi hatásúak.

Novotni Péter: Lótartás a családban (Gazda Kiadó)

Vélemény, hozzászólás?