Egyre népszerűbb cukorhelyettesítő a xilit. Az embereknél általában nem okoz gondot, de kutyáknál és görényeknél súlyos mérgezést okoz!

Hasonló édességű, mint a répacukor, de alacsony glikémiás indexe miatt egyre több háztartásban megtalálható. Előszeretettel fogyasztják cukorproblémákkal küzdők, fogyni vágyók, vagy akik egész egyszerűen csak egészségesebb életmódra váltanak. Viszont a kutyusokra nem hat pozitívan, sőt!

Nyilván nem akarjuk szándékosan megmérgezni a kedvencünket, ezért tegyük fel, hogy a kis huncut az asztalon árválkodó xilites sütiket lelopja és elfogyasztja.

Mi történik ilyenkor?

A nyírfacukor felvétele után fél-1 órával az állatnál hipoglikémia (a vércukorszint hirtelen drasztikus leesése) alakul ki, majd 9-72 órán belül felléphet a májkárosodás.

A tünetek súlyossága függ az elfogyasztott mennyiségtől és az állat érzékenységétől is. De nagyságrendileg 0,15 gramm/testtömeg kg ( egy 10 kilós kutyánál ez 1,5 grammot jelent, ami még egy kávéskanálnyi se!) amivel számolhatunk a vércukor leeséséhez, 1,4-2 gramm/ testtömeg kg ( 10 kilós kutyánál kb. egy evőkanál mennyiség ), pedig a májkárosodás kialakulásához vezethet.

Mik a tünetek?

Leggyakrabban hányással és hasmenéssel kezdődik, majd levertség, kóválygó járás (ataxia), izomremegés, görcsök, esetleg kóma. Ha már kialakul a májkárosodás az sárgasággal, véraláfutásokkal vagy pontszerű bevérzésékkel a bőrön, fekete széklettel, vérhányással járhat.
Amennyiben láttuk, hogy a kedvencünk fogyasztott belőle, vagy nem láttuk, de jelentkezik bármelyik tünet: AZONNAL VIGYÜK ÁLLATORVOSHOZ! Ilyen esetben versenyt futunk az idővel és a kedvencünk élete a tét!

Ha bekövetkezne a baj, találhatsz állatorvost itt. De talán még jobb a megelőzés. Úgy tárolni ezt a fajta édesítőt és az ezzel készült fogásokat, hogy imádott kedvencünk véletlenül se férjen hozzá!

Forrás: állatorvos

Vélemény, hozzászólás?