in

Agresszívnak született. Vajon örökletes az agresszió?

Sokszor az agressziót egy fajtára jellemző tulajdonságként írják le, de valóban így van ez?
Minden kutya személyisége, temperamentuma más és más. De tényleg létezne, hogy valamelyik egyszerűen csak morcosabbnak születik? Vagy inkább a környezete és tapasztalatai teszik azzá?

Ha egy amúgy teljesen szelíd állat hirtelen, ok nélkül válik támadóvá, annak egészségügyi okai is lehetnek, ilyen esetben feltétlen konzultálni kell állatorvossal!

Lyn Johnson viselkedés kutató vizsgálta az agresszív kutyákat és arra a következtetésre jutott, hogy az összes állatban közös volt a rendellenesen alacsony szerotonin szint. Ugyanez figyelhető meg például a börtönökben a raboknál.

Így a kiváltó okra mondhatjuk, hogy inkább a környezet és ingerek, mint a genetika tehető felelőssé.

Amúgy az összes kutya ragadozó lévén hordoz némi agressziót. Ez legtöbbször valami védelmében kerül csak elő. Védi a területét, vacsoráját, fajtársát, gazdiját és így a különböző behatásokra válik csak durvává. Tulajdonképpen a legszelídebb jószágból is ki lehet hozni az állatot, ha nem megfelelően bánunk vele. A törődés hiánya, a bántalmazás, a fogság, a rossz tartási körülmények mind hozzájárulnak egy kutya harciassá válásához. Az, hogy mennyire könnyű felébreszteni a benne lakó vadállatot, már más kérdés.

Ez az a pont, ami fajtánként eltérhet. Nyilván van különbség egy termetes harci kutya és egy plüssmacinak kinéző kis kedvenc alaptermészete között. Ráadásul nem is úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk. Az agresszív kutyáról melyik fajta jut először eszedbe? Feltételezem a pitbull. Ő talán a közhiedelemben a leginkább félelmet keltő kutyus. De egy Rottweiler,vagy Doberman, vagy a Kuvasz is előkelő helyet foglal el ezen a képzeletbeli listán az emberek szemében. Viszont most elárulom, hogy egy tanulmányban melyik fajta vívta ki magának a legagresszívabb kutya címet.

Tessék kapaszkodni!

A TACSKÓ! Bizony!

2. helyen a csivava van.

3. helyen pedig a Jack Russell terrier.

Ugye nem rájuk gondoltál?

A pitbullok hasonló teszteken a “legtoleránsabb fajta” címét nyerték el. Szóval ne ítélj a bundájuk alapján és bánj velük jól, akkor nem lesz baj!

Forrás: cuteness

 

 

Így segített egy autista kisfiún a lovaglás

Ősapáink pásztorkutyája, a puli