Az aprócska fehér tabletta nagy segítség, ha fájdalom gyötri valamelyik testrészünket, de vajon adhatjuk a macskánknak is?

A macskák többnyire zárkózottak, ezért nehéz felismerni a beteg cicát. Inkább elvonulnak és egyedül kínlódnak, minthogy egy pillanatra is kimutassák fájdalmukat. Érthető viselkedés, hiszen anno a vadonban élő cicaős fájdalomordításával nem akarta odacsalogatni a rá leselkedő ragadozókat. Az otthoni cicáknál általában súlyos betegség esetén, egy nagyobb műtét után (például ivartalanításkor) vagy jelentősebb sérülés kapcsán merül fel a fájdalomcsillapítás problémája.

A fájdalom jelei a macskáknál

Fogjunk gyanút, ha cicánk a következő tünetek közül egyet vagy többet is produkál:

  • nem jó étvággyal eszik, esetleg egyáltalán nem kér vacsit
  • közömbösen viselkedik a családtagokkal szemben
  • letört
  • elbújik
  • összekucorodva, mozdulatlanul ül
  • nem mosakszik
  • nem használja vécéjét
  • agresszív morgást hallat a gazdi közeledtekor
  • kapkodja a levegőt.

Ami nekem jó, az neki is?

Nem! A macskák ebben is nagyon egyediek: anyagcseréjük nem hasonlít az emberi szervezetben lezajló folyamatokhoz, sőt a kutyáétól is jelentősen eltér. Ezért soha ne adjuk a macskának azt a fájdalomcsillapítót, amelyeket embernek vagy ebnek írt fel az orvos, mert ez akár a kedvencünk életébe is kerülhet. A leggyakoribb embernek készült tabletta az Aspirin, amely szinte minden táskában és fiókban megtalálható. Az acetilszalicilsav hatóanyagú fájdalomölő nagyobb adagban mérgezést okozhat a cicáknál. Szintén kerülni kell a paracetamol tartalmú csillapítókat, amelyek már kis mennyiségben is komoly mellékhatásokat idéznek elő kedvencünknél.

Mennyi a max?

Aspirinből legfeljebb 10 milligrammnyit adhatunk a macskának testsúly-kilógrammonként, azt is lehetőleg csak kétnaponként. 80 mg/kg ebből a gyógyszerből már mérgezést okoz melynek tünetei sokfélék lehetnek – összevetésképpen egy egész tabletta általában 500 mg hatóanyagot tartalmaz. Például egy három kilós macskának az aspirintabletta 1/16-od részét adhatjuk, a gyógyszer harmadával pedig már elérhetjük a mérgezési határt. Hányás, túlzottan felgyorsult légzés és gyomorvérzés léphet fel, de súlyosabb esetben akár belső vérzést vagy tüdő-ödémát is okozhat a túladagolás. Ha véletlenül a megengedett mennyiség fölött kerül Aspirin a cica szervezetébe, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz, aki gyomormosással megmentheti kedvencünket.

Ne kísérletezzünk tehát az otthoni gyógyszerekkel, inkább kérjük meg az állatorvost, hogy írjon fel valami cicának valót. Így biztosabb a hatás és mi is nyugodtabban alhatunk.