A fogazat épsége nem csak esztétikai szempontból mérvadó, hanem a kutyus egészségének és általános állapotának meghatározója is. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük kedvencünk fogsorát, hogy időben észrevegyük, ha bármi oda nem illő elváltozás van.

Normál esetben a fogváltás 3-4 hónapos kor körül kezdődik és 6 hónapos korra lezajlik. Először a középső felső metszőfogak váltódnak, majd kifelé sorra esnek ki a metsző tejfogak alul is, és így tovább a zápfogak, és szemfogak is.

Előfordulhat olyan eset, amikor ott marad a tejfog, és  mellé egymásnak feszülve jön ki a maradandó fog. Amennyiben ez 8 hónapos korig nem rendeződik, akkor állatorvosi beavatkozásra van szükség, hogy kihúzza a kényelmetlenséget okozó tejfogat.

A leggondosabb odafigyelés mellett is kialakulhat, leginkább már felnőtt kutyáknál fogkő. Eleinte a foggyökérre rakódik, majd kezdi ellepni a fogat is. Ez sokszor az elszíneződésében látszik is, de a kellemetlen lehelet is utalhat a jelenlétére.

A foghúsba nyomódva előidézhet ínygyulladást, ami kezelésre szorulhat. A szopornyica következményeként, vagy a helytelen táplálkozás miatt, vagy bármi más okból,ami gyengíti a fogzománcot, előfordulhat fogszuvasodás úgy, mint az embernél, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Kezelést igényelhet a letört fog is, mert, ha megnyílik a fogbélüreg, az nem csak fájdalmassá válhat az állat számára, hanem könnyen el is fertőződhet.

Ha bármi ilyen elváltozást látunk kutyusunknál, feltétlen mutassuk meg állatorvosnak. A szakember kiválasztásához segítséget tudunk nyújtani itt.