in ,

Az ember és az állat koronavírusa nem ugyanaz!

Sok rémisztgető álhír jelent meg a közelmúltban a köznyelvben azonos nevű, ám mégis teljesen más vírussal kapcsolatban.
A kutyák koronavírusos betegsége – canine coronavirus (CcoV) – nem egyezik a jelenleg embereket fertőző COVID-19 nevű koronavírussal!

A kutyákra (és macskákra) veszélyes betegség főleg a ketrecben tartott állatokat és kölyökkutyákat érinti leginkább és gyomor-bélpanaszokhoz vezet. A szájukon vagy az orrukon át kerülhet a szervezetükbe, majd a nyelőcsövön át a gyomorba és bélrendszerbe. Fertőzési forrást jelenthetnek: a fekáliával szennyezett ivóvíz, a szennyezett tárgyak, valamint a fertőzött kutyaürülékkel való közvetlen kapcsolat. Tünetei lehetnek a fáradtság, levertség, esetenként láz, gyakran véres vagy nyálkás vizes hasmenés, hányás, majd ezen tünetek súlyosbodásával a kiszáradás miatti keringési problémák és szívritmuszavarok alakulhatnak ki. Ha nincs időben kezelve, az az állat elpusztulásával járhat, ezért nagyon fontos az első tüneteknél felkeresni az állatorvost!

A jelenleg járványszerűen terjedő, emberekre veszélyes koronavírus (COVID-19) a légutakat támadja, légzési nehézségeket okozva. Az eddigi ismeretek szerint cseppfertőzéssel terjed és kezdeti tünetei hasonlóak egy sima influenzáéhoz. A negyedik-ötödik napon jelentkezhet hirtelen felszökkenő magas láz, száraz köhögés és fejfájás. Utána a száraz köhögés hurutossá válik, a szűnni nem akaró láz és a tüdőgyulladás könnyen veszélyessé válhat, ezért intenzív kezelésre szorul. Ha felmerül a betegség gyanúja, ide kattintva lehet bővebb információkhoz jutni a tennivalókról.

Szóval nem kell a kutyánktól, macskánktól tartanunk, de mindenképp legyünk óvatosak és figyeljünk a higiéniára!

Forrás: wikipedia

A sárfürdőző kutyák könnyeket csalnak a szemedbe!

A corgik is értenek a szemmel veréshez!