Megtévesztő elnevezés.

A balinéz macska közepes termetű, intelligens és elegáns macskafajta, amely eredetileg nem Baliról vagy a Balinéz-szigetvilágból, hanem Thaiföld területéről származik.

Az állat szőre rövid, selymes és sima tapintású, testalkata karcsú és izmos. Pofája karakteres, fülei nagyok és hegyesek. Általában fehérek, de lehetnek ezüstös szürkék, krémszínűek, valamint sötétebb színárnyalatúak.

Rendkívül intelligens és játékos fajta, kedveli a társaságot, szívesen követi az embereket. Aktív és mozgékony állat, szeret játszani, szaladgálni és ugrálni. Szívesen kommunikál az emberekkel, gyakran hangos nyávogással hívja fel magára a figyelmet. Szereti, ha foglalkoznak vele, szívesen tölt sok időt emberekkel. De jólérzi magát társaikkal és más állatokkal is.

Az állat ápolása egyszerű, mivel a rövid bundájuk nem igényel különösebb gondozást. Egészséges, szívós fajta, és átlagosan 12-16 évet élhet.

Összességében intelligens, szociális és szeretetteljes cica, amely könnyen alkalmazkodik az otthoni környezethez és szívesen tölti társaságban az idejét.