Súlyos betegségek, melyek akár el is kerülhetők.

A cicatartás felelősséggel is jár. Ebbe beletartozik kedvencük napi gondozása, ellátása, ugyanakkor az is, hogy amennyire lehetséges megóvjuk őt a különféle betegségektől.

A védőoltással megelőzhető, leginkább veszélyes, fertőző macskabetegségek a macska panleukopénia, a macskák calicivírus-okozta náthája és a macskák herpeszvírus-okozta felsőlégúti fertőzése.

Ezek a betegségek minden macskafélét érintenek, függetlenül a cica életmódjától. Fontos megjegyezni, hogy a védelem éppoly fontos a benti macskák esetében is, mint kint tartott társaiknál. Egyes vírusok és baktériumok könnyedén bekerülhetnek a háztartásba a cipőre vagy az utcai ruhára tapadva, így annak ellenére, hogy a lakásban tartott macskák viszonylag védettnek tűnnek, ugyanazok a megelőző intézkedések szükségesek védelmükben, mint a kinti macskák esetében.

A panleukopénia nemcsak súlyos tüneteket okoz, de az azt kiváltó vírus rendkívül ellenálló is, akár egy évig is túlél a szervezeten kívül.

A fertőzés rendkívül könnyen tovább terjed, és akár halálos kimenetelű is lehet, elsősorban a kölyökmacskákat érintve.

A macska calicivírus-okozta betegség legjellemzőbb tünetei a láz, étvágytalanság, lehangoltság, valamint orr- és szemgyulladás.

A betegség rendkívül fertőző, és frissen fertőzött, tünetmentes állatok is terjeszthetik, ezért a kint tartott macskák, és több együtt tartott macska esetén is javasolt beoltani az állatokat a betegség elkerülése érdekében.

A talán mindenki által legalább névről ismert veszettség pedig a macskák számára halálos kimenetelű és az embert is érintheti.

A vírus a vadon élő állatokról terjedhet házi kedvenceinkre. Mivel a veszettség gyógyíthatatlan és küzdeni ellene kizárólag megelőző oltással lehet, ezért annak beadása a macskák részére is kiemelten ajánlott. A tény, hogy Európa viszonylag biztonságos a veszettség szempontjából, nem örökre szól. A rendszeres védőoltás és a helyes állattartás véd bennünket és háziállatainkat a veszettségtől.

Ha új cica kerül a házhoz: tervezd meg az első hónapok teendőit!

Minden új kisállat-tulajdonosnak tisztában kellene lennie cicája kórtörténetével. Bár a menhelyről örökbefogadott állatok esetében az állatmentők vagy a menhelyi dolgozók felhívhatják a figyelmet a szükséges oltások hiányára, mindenképpen elengedhetetlen, hogy állatorvosi kivizsgálásra vigyük a frissen örökbefogadott cicát.

Néhány oltást bizonyos idő elteltével meg kell ismételni, ezért célszerű összeállítani egy oltási emlékeztetőt, mely segítségével a gazdik észben tudják tartani, hogy mikor esedékes az állat vakcinázása. Kezdő kisállattartók számára elsőre bonyolult lehet megérteni és észben tartani az egyes védőoltások módszertanát és beadásának rendjét, de az állatorvos és az oltási naptár utasításait követve a legmegfelelőbb védelmet biztosíthatják háziállatuk számára.

Mit jelent a garancia egy vakcina esetében?

Egyes állat-egészségügyi vállalatok garanciaprogramokat kínálnak bizonyos vakcinákra. Ebben az esetben a garancia különleges mód a háziállatok egészségének védelmére, mivel a program támogatást és tanácsot nyújt az állattartóknak az optimális oltási folyamat megvalósításában. A garanciaprogram azt hivatott biztosítani, hogy a megfelelő protokoll betartása mellett a háziállat a lehető legmagasabb szintű védelmet élvezze bizonyos, a legveszélyesebbnek számító betegségekkel szemben. Ha a háziállat a vakcinázás ellenére megfertőződik a vírussal, a cég támogatást nyújt a gyógykezelés során, az állat halála esetén pedig anyagi kártérítéssel kompenzálják a tulajdonost.

További információ a garanciaprogramról az állatorvosoknál, vagy a https://www.kisallatorvos.hu/garancia-program honlapon.

Cikkünk megírásához a www.kisallatorvos.hu sajtóanyagát használtuk.