Buddhista templomból indult a karrierje.

Ez az a cica, amelyik annyira ragaszkodik az emberhez, hogy akár a világ végére is elkísérné -állítják róla rajongói. Ismerkedjünk meg vele!

Egykoron templomokban egerészett

A burma macska egy nagyon régi fajta az egykori Burmából (ma Mianmar). Már a 15. században éltek állítólag elegáns macskák a buddhista templomokban, ahol a szerzetesek szerencsemacskaként tekintettek rájuk. Még ma is egyike annak a 16 templomi macskafajtának, amely a buddhistáknál ’Maeo Thong Daeng’ összefoglaló néven ismert.

A ma ismert burma macskák vélhetően egy barna, „Wong Mau“ névre hallgató cicától származnak. A haditengerészeti hajó egyik orvosa, Dr. Joseph C. Thompson vitte a cicát 1933-ban az USA-ba. Ő volt az, aki egy sziámi macskával együtt elkezdte az első tenyésztési kísérleteket Ázsián kívül, és elnevezte az új fajtát burmának. 1936-ban a fajta hivatalosan is elismertté vált. Európában a fajta hasonlósága miatt csokoládé sziámi néven vált ismertté.

Beszédes kis kíváncsi

A burma macska kíváncsi, temperamentos és ragaszkodó. Nagyon szeret játszani és rendkívüli módon ragaszkodik az emberhez. Nem szabad őt túl sokáig egyedül hagyni, mert nagyon hamar magányosnak érzi magát.

Nem ok nélkül nevezik őket „emberi macskáknak”. Közeli testkontaktusra, sok simogatásra van szükségük. Idős korukig barátságos, aktív, figyelmes cicák maradnak. Nem félnek az idegenektől és általában igen „beszédesek”.

Közepes termetű, izmos cicák, erőteljes testtel. Lábaik hosszúak, finom, ovális mancsokkal. Az ék alakú fej széles homlokkal, közepe nagyságú, széles fülekkel, és egyenes orral teljes. A nagy szemek színe az aranysárgától a borostyánig terjedhet, keleties, húzott szemhéjjal rendelkeznek. A sűrű, selymes bundának nagyon vékony aljszőrzete van, szorosan a testre lapulva. Selyembe csomagolt téglának is nevezik erőteljes alkata és szép bundája miatt.

Hivatalosan 10 különböző bundaszínváltozat létezik, a mintázat nem megengedett. Általánosságban mindegyiknél az arc, a fülek, a has és a farok sötétebb, mint a test többi része. A legelterjedtebb színű a dióbarna.

Családi macska

A burma macska mozgékony állat, nagy helyre van szüksége, egy szűk lakásban nem érzi jól magát. A számára ideális hely legalább egy biztonságos erkéllyel rendelkezik, még jobb egy bekerített kert. Jó körülmények között a kijárás is megfelelő számára, de sajnos nem fél a szomszédoktól, idegenektől, így könnyen a macskatolvajok áldozatává válhat.

A burmai fantasztikus cica az egész család számára!  Nem szeret egyedül lenni, sok foglalkozást igényel. Inkább eljön velünk nyaralni, mintsem otthon várakozzon egyedül.

Akinek muszáj sokszor magára hagynia a kedvencét, gondolkodjon egy társcicában is! Különösen akkor igényel sok törődést, ha nem tud kimenni a szabadba, de még a kijáró cicusok is mindennapi játékra tartanak igényt. Figyelmes, kíváncsi természetű, kedveli a játékokat, a különböző vadászó eszközöket. Ajánlatos neki apró finomságokat is elrejteni, amelyeket megkereshet.

Szép bundában

Bundájuk ápolása egyszerű, nem igényel speciális foglakozást. Elegendő, ha a selymes réteget időnként átkeféljük, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. A változatos, egészséges étrend is hozzájárul kedvencünk jólétéhez.

Mielőtt a burma macska vásárlására adnánk a fejünket, gondoljuk át, hogy elegendő időt tudunk-e vele tölteni Ez a fajta a macskák közül a legmagasabb várható élettatammal rendelkezik, azaz az elkövetkező 12-18 évben nem igazán hagyhatjuk majd egyedül, és minden nap törődni kell vele.

A legtöbb burma tenyésztő Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon található. Hazánkban is van tenyésztője, ráadásul világbajnok cicákkal. A fajtára vonatkozó standardok elég jelentősen variálódnak a különböző országok között, és az Európában tenyésztett állatokat nem mindig ismerik el hivatalosan az USA-ban.

Dél-Kelet Ázsia buddhista templomaiban még ma is találkozhatunk a burma macskára hasonlító négylábúakkal.

Az egyik leghíresebb burma Miss Rigby, aki gazdijával, Maryvonne-nal egy vitorláson él. Izgalmas utazásukat a @miss_rigby_boatkitty Instagram profilon követhetjük.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Miss Rigby (@miss_rigby_boatkitty) által megosztott bejegyzés
A névhasonlóság miatt egyesek összekeverik a burma macskát a szent birma macskával, ez utóbbi azonban világos és félhosszú szőrű. Kinézetre a burma hasonlít a barnaszőrű Havana macskához, de annak határozottan más arca van, hatalmas fülekkel. Más fajtákkal alkotott hibridek is léteznek, amelyek ma már akár saját fajtaként is elismertek. Ide tartozik a Burmilla (keresztezés a csincsillaszínű perzsa macskával), a Bombay (keresztezés az amerikai rövidszőrűvel), a Tiffanie (eltérő színű, hosszúszőrű változat) és a Tonkanese (keresztezés a sziámival).

Forrás: www.mein-haustier.de