Mozgékony szőrpamacs.

A tibeti terrier – ahogyan a nevéből is sejthető – a tibeti hegyvidékről származik. A néphit úgy tartja, hogy a fajta első képviselőt a kolostorok szerzetesei tartották több, mint 2000 évvel ezelőtt.

Egy műtéttel indult az egész

Később az emberek leginkább őr és terelőkutyaként tartották. A kistermetű kutya a nomád életet folytató pásztorokkal és kecskéikkel együtt felköltözött a hegyekbe a nyári legelőkre, 4500 méteres magasságokba. Gyakran ott üldögélt a házak lapos tetején és figyelmeztette a lakókat az idegenek közeledésére.

Egy angol doktornő, Dr. Greig 1922-ben egy sikeres operációt követen ajándékba kapott egy példányt a kutyusból. Az arany-fehér színű ebet Európába vitte, és megkezdte a tenyésztését.

1933-ban ismerték el hivatalosan is a fajtát tibeti terrier néven. Ez megtévesztő elnevezés, hiszen valójában nem terrier. A tibetiek egyébként Tibet-Apsonak vagy Doki-Apsonak (az apso jelentése: sok-sok szőrrel fedett) nevezik.

Tündéri családtag

A tibeti terrier nem csak aranyosan fest, de barátságos és vidám természetű is. Kedves, gyengéd más kutyákkal és gyerekekkel szemben, nem mutat agresszivitást. Az idegen embereket fenntartással fogadja, de nem barátságtalan.

Kis termete ellenére ez a négylábú szeretne teljes értékű családtaggá válni és mindenhol jelen lenni. Időnként akaratos, és világosan értésünkre adja, ha nincs valamihez kedve.

Ragaszkodik a megszokásokhoz, gyorsan elkedvtelenedik, ha a napi séta kimarad vagy túl későn kap ételt. Kezdőknek is ajánlható, általa megtapasztalható az az élmény, ahogyan egy kis négylábú felnőve szorosan a gazdijához kötődik, teljes értékű családtaggá válik.

Nagy színész, ha úgy tartja kedve

A tibeti terrier számtalan színben előfordul, például fehér, fekete, krém, szürke, füstszín. Közepes méretű, hosszúszőrű, négyzetes felépítésű, masszív csontozatú kutya. Farkát a hátára kunkorítva hordja. Szemei sötétbarnák, orra fekete. Szőrzete kettős rétegű, az aljszőr puha, a fedőszőr dús, egyenes vagy enyhén hullámos.

Ha sikerül egyszerre szeretetteljesnek és konzekvensnek maradni, akkor a tibeti oktatása nem nehéz. A fajta önfejű, de érzékenyen reagál a büntetésre. Világos kommunikációval, dicsérettel és szeretettel sokkal többet érhetünk el nála.

A kis kedvenc intelligens és örömmel tanul meg újabb vezényszavakat, parancsokat és apróbb trükköket. Amikor azonban éppen nincs kedve, szeret úgy tenni, mintha tökfej lenne, és még sosem hallotta volna a parancsszót. Bájos stílusával néha megpróbálja meggyőzni az embereket a saját akaratáról. Ne engedjünk ennek a tündéri erőszaknak, legyünk következetesek.

Fáradhatatlan energiabomba

A tibetiek lelkes sétálók és különösen rajonganak a hegyi csavargásokért. A meredek terep sem jelent problémát a biztos lábú, mozgékony kutyák számára. Szívesen másznak, és még a durva terepen is elegánsan ugrándoznak. Különösen imádnak a hóban játszani.

Mindenféle kutyasport közel áll a szívükhöz – különösen alkalmasak agility-re vagy dog dancing-re. Szeretnek hancúrozni, játszani más kutyafajtákkal és boldog kísérői a kerékpáros túráknak is.

Kiképzésre is alkalmasak. Mint egykori terelőkutyák, sok foglalkoztatásra van szükségük, ami nem csak a szellemüket, de a testüket is edzi. Nagyon jó érzékkel tudja az ember érzelmeit levenni, ezért kiváló terápiás, kísérő vagy látogatókutya nevelhető belőle.

A hosszú szőrzet ápolást kíván

A tibeti hosszú szőrét muszáj naponta fésülni, hogy ne filcesedjen, csomósodjon. Időnként szükséges a szembe lógó hosszú szőrt is megkötni vagy lenyírni, hogy a kis bozontosok is lássanak valamit. Világos szőrűeknél sötét szemváladék keletkezhet, ezt babaolajjal kezelhetjük. Ha a szőr csomósodik, segíthet egy látogatás a kutyakozmetikusnál. Ne engedjük, hogy túl sokat vágjanak a szőréből, mert nagyon lassan nő. A tibeti fajtánál nincs jele a túltenyésztésnek, nincs erős hajlama örökletes betegségre, egészségi állapota a bundája gondozottságától nagyban függ, ezért fontos az ápoltság.

Még a Dalai Láma is tartja

Magában Tibetben egyáltalán nem létezik ’tibeti terrier’ fajta. Az ott élők a kis, hosszúszőrű kutyáikat ’apso’-nak nevezik. Ők a családok büszkeségei, szerencsehozók és a béke közvetítői is egyben. Az emberek valóban imádják a kutyájukat és megóvják őket minden veszélytől.

Még a jelenlegi Dalai Lámának személyesen is van egy tibetije, méghozzá egy fehér kutyus.

Európában az egyik legismertebb tibeti terrier egy hímkutya volt, bizonyos Araki Fabulous Willy Gloucester-ből. Rengeteg díjat nyert, fajtája egyetlen képviselője volt, aki ilyen sokra vitte.

Ugyancsak híres a brit youtuber, Ben Brown kutyusa. A 700.000 követővel rendelkező netes sztár Alfie névre hallgató tibetije saját Insta profillal rendelkezik, ahol 34 ezren kísérik figyelemmel mindennapjait.

https://www.instagram.com/p/2hQNrjnh2t/

Forrás:www.mein-haustier.de